Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här startar ett juluppror i Gävle

/

Annons

Hm, en julutställning där konstnärerna inte tycks det minsta förtjusta i julen. Den är stress, sena kvällar, tunga kassar, för mycket bjäsf! En galet övergödd julkrans nästan kastar sig över besökarna.

Två julängar i keramik släpar sig hem, uttröttade efter en shoppingrunda. Men konstigt, i dessa figurer, känsligt gestaltade av Kajsa Gustafsson, kunde man lika gärna se sorgsna människor på flykt, bärande sina få ägodelar.

Jul är inte kul, helt enkelt. Inte för alla. Det kommer till uttryck i de flesta av verken som visas. Många är dock ironiska, ser med glimten i ögat på hysterin. Carina Bodströms tecknade kvinna fastnar uppgivet med händerna i en ondskefull knäcksmet.

”Majas lilla röda” är den ultimata julklänningen tillverkad av enbart grytlappar för julens drömkvinna, hon som ska baka och laga och lägga in sill.

Berit Lindbergs julkudde är inget att vila huvudet på – det sitter en spikmatta av metallkakformar och pepparkaksmått i vägen. Julbaket är som rena tortyren.

Men Maria Forsling Jenke gör uppror. Hon låter julens kvinna slänga nylonstrumporna i protest – och nyttjar materialet till upplysning, en serie värmande lampor där även julapelsinernas plastnät kommit till användning.

Forsling Jenke fortsätter med att ge en släng åt pysselmannen Ernst, buren av en misstanke om att han ofint lånat idéer från några gästrikekonstnärer till sitt populära heminredningsprogram. Och inte kan han virka heller, utan bara snor ihop nåt… ”Hommage till Ernst” är också en lampserie, men i hans bekväma stil!

Även Åsa Westman retar uppburna män en smula. Hon har klippt sönder böcker av Jan Fridegård och Lars Forsell till ”Jan-Lars bonad” och ”Jan-Lars mobil”. En suck över alla romaner man inte hinner läsa för alla julbestyr? Det vore ett annat sätt att se på saken.

Denna julutställning återfinns i Gävlegalleriet 7 kvadrat, inrymt i konsthantverksbutiken Kollakolla. Konstskollektivets egna medlemmar medverkar. Gemensamt är ett lite motspänstigt förhållande till traditioner och förväntningar, även om Ninna Gunnarssons ”Bull-ljusstake” står för sig själv som skönt konsthantverk.

Samlingsnamnet ”Wild Xmas” låter antyda något mer spejsat. Men hämningslös på riktigt är egentligen bara Carina Bodström som går loss med pennan på ett melittafilter. Hon har också fyllt en bok med bitska originalteckningar under titeln ”Nu är det jul… igen”. Samma visa. Samma köksförkläden. Det är ingenting som verkar göra oss särskilt lyckliga.

Kollakolla/Galleri 7 kvadrat är beläget i Söderbacken. En feministisk motståndficka? Närmaste granne med julens frontman bocken.

Mer läsning

Annons