Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt från Hedesunda

/

Annons

Man börjar i ena änden och vet aldrig hur det slutar. Att väva som Hedesundavävarna är att väva fritt. Utan förlagor. Jag drabbas av historien om 12-åringarna som vävde tillsammans. De blev aldrig riktigt klara. 18 år senare stiger en kvinna in hos Hedesundavävarna och frågar; finns deras arbete möjligen kvar?

Jo, minsann. Det visar sig sitta uppspänt i varpen fortfarande. Som det lämnades, i väntan på att bli färdigt. Så vävdes de sista garntrådarna in. Efter 18 år. Nu finns bildväven med på Galleri Rosa Husets avskedsutställning i Gävle.

Hedesundavävarna firar 50-årsjubileum i år. Konstnären Birger Forsberg kanaliserade barns skaparlust och gjorde Hedesundavävandet till ett begrepp.

Galleri Rosa Huset har fungerat som stiftelsens fönster i Gävle, men ska i och med denna utställning läggas ned. Man tackar för sig genom att visa upp några av de fantastiska verk som skapats genom åren. Härliga stilprov. Inte minst av Regina Mucwicki Mabrouk och Annie Forsberg. Hisnande landskapet ”Mount” täcker en hel vägg. Det skapades i etapper mellan 1979 och 1985. Man kan utläsa både tidens gång och inspiration från konstnärens semesterresor i motivet!

Annie Forslund vågar göra revolt mot det präktiga växtfärgade yllegarnet. ”Jona i valfiskens buk” har ilsket syntetiska glittertrådar.

Regina Mucwicki Mabrouks mytiska ”Equus” ser ut att hylla Birger Forsbergs legendariska hästar. Missa inte heller hennes dimhöljda trädstammar. Det är magiskt bildväveri.

Också barns skapande är representerat. ”Halmbocken i Gävle” gjordes 1995 av då elvaåriga av Anna Linander. Senare tiders vävar syns vara i något mindre format. Men bristen är kanske inte så mycket tålamodet som tiden, i dag när många andra aktiviteter konkurrerar och fritiden är schemalagd.

Utställningen ”Tack och adjö” ger en försmak av Hedesundavävarnas stora jubileums- och sommarutställning i Skaparbyn med start 30 maj. Vackert väder är beställt. Man hoppas att då också kunna visa resultatet av det fria bildväveriet ute i naturen, i det fria.

”Tack och adjö” pågår till och med nästa helg.

BJ

Mer läsning

Annons