Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hédi Fried blev Årets hedersporträtt

/

På onsdagen offentliggjordes att Hédi Fried fått hedersuppdraget att vara en av årets sommarpratare i Sveriges Radio. Dagen efter kommer beskedet att hon blir Årets hedersporträtt 2015.
På samma väggar hänger en före detta nazistsympatisör.

Annons

90-åriga Hédi Fried är en av de sista överlevarna som bär på vittnesbörden om Förintelsen. Hon har skrivit om sina ohyggliga upplevelser från Auschwitz och Bergen Belsen i flera böcker, bland annat ”Skärvor av ett liv” och vigt en stor del av sin tid åt föreläsningar i skolor. Hon ser det som sin uppgift. För att ingen ska glömma.

Nu hedras författaren och psykologen Hédi Fried med att få sitt porträtt i Statens porträttsamling på Gripsholms slott. Fotografen Sanna Sjöswärd har tagit den respektfulla bilden som på ett sublimt sätt uttrycker både minnenas fasor och minnenas nödvändighet.

Porträttet avtäcks högtidligen på Gripsholms slott i Mariefred lördag 13 juni. Det kommer då att bli en del av världens äldsta nationella porträttgalleri.

Samlingen innehåller totalt över 4 600 verk.

Den utökas kontinuerligt, bland annat med det Hedersporträtt som årligen doneras av Gripsholmsföreningen. Det ska föreställa ”någon välförtjänt svensk kvinna eller man”.

Senare års hedersporträtt har avbildat exempelvis nyblivna Dagermanpristagaren Suzanne Osten (av Annika von Hausswolff, 2011) och författaren Theodor Kallifatides (porträtterad av Sanna Sjöswärd även han, 2012).

Hedersporträtt 2014 var danslegenden Mats Ek, avbildad av Lesley Leslie-Spinks.

Men vad tycker Hédi Fried om att hamna i samma sällskap som Ingvar Kamprad? Ikea-grundaren blev Årets hedersporträtt 2010. Då var det redan känt att han på 1940-talet varit medlem i fascistiska och nationalsocialistiska rörelser.

Mer läsning

Annons