Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga bilder på Bergman i Gävle

/

Annons

Ingmar Bergman hade ett hejdundrade humör. Ut för fan, skrek han åt fotografen Ove Wallin.

Året var 1957. Wallin hade suttit i en tom teatersalong i Malmö och väntat, han var en halvtimme tidig till ett möte med stjärnskottet Bergman när denne plötsligt uppenbarar sig uppe på scenen.

Wallin smygtar några bilder. Men rasslet från kameran får Bergman att gå i taket: ”dra åt helvete!”.

Så kunde det vara i mästarens närhet.

Man fick tassa i filttofflorna, berättar Ove Wallin som trots det dramatiska första mötet senare fick i uppdrag att vara stillbildsfotograf på tv-pjäsen ”De saliga” i regi av Ingmar Bergman 1985.

Fotografen uppförde sig. Trots att Bergman vid ett tillfälle rev sönder en hel bunt av hans bilder.

Men Wallin hade en plan.

– Jag hade bestämt mig för att ta så mycket bilder som möjligt på Ingmar Bergman själv utan att han märkte något.

De bilderna höll Ove Wallin hemliga i 23 år. Först efter Ingmar Bergmans död 2007 visades de. På utställningar både i Sverige och utomlands.

Nu har de förbjudna Bergman-bilderna kommit också till Gävle. Utställningen öppnade på Stadsbiblioteket i går. Biblioteket har kompletterat med Bergmanlitteratur och Bergmanfilmer för utlåning.

På fotografierna möter vi oftare skojaren Bergman än demonen. Han skrattar varmt, han stjäl sig en kopp (knappast kaffe) kanske grönsaksbuljong i köket och sitter med fötterna på bordet.

Ger det mig en annan bild än den jag haft tidigare? Faktiskt inte. Inte efter så många dokumentärer och minnesprogram. En filmlegend i arbete, bra så. Jag har sett honom glad förr.

Det märkvärdiga är sammanhanget. Att respekten för Bergman var så stor att bilderna blev liggande i sin låda. Han skulle aldrig godkänt dem. I dagens alltutlämnande tider kan vi grubbla lite förundrat över ett sådant vittnesmål om censur och självcensur. Men ingen hör om IB skriker ut för fan från Stadsbiblioteket. 

 

Annons