Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos hötorgskonsten

/

Annons

Hötorgskonst borde det ju inte heta. Det är långt från bildernas naturromantiska landskap till kommersen i Stockholm city.

Men det var just det. Avstånd väcker längtan. Detta föraktade, massproducerade måleri uttryckte känslor för hembygd och barndomsminnen. En tavla laddad med solnedgång över klipphällar, skog och sjö har följt också min egen urbaniserade familj från stad till stad.

Jag vill inte nödvändigtvis kalla Gävleaktuella Stina Engströms måleri för hötorg. Men hon talar på samma sätt till känslorna. I stämningsfulla motiv med titlar som ”Vårvinter”, ”Sommardag” och ”Hjortronmyren”. Det är superbanalt, och nästan oundvikligt berörande.

”Min önskan är att förmedla något av allt det finns som finns i naturen”, deklarerar Stina Engström anspråkslöst.

Man kan inte säga annat än att hon lyckas fint när blomstren strålar mot ladugårdsväggen.

Stina Engström visar sitt måleri på Galleri Elixir i Gävle Sjukhus. Det är oljor i gammaldags ramar och några akvareller, allt i mindre format. Samlingen kallas, lika intagande anspråkslöst: ”Målarglädje”.

Engström är född i Järbo men numera bosatt i Dalarna där man kan besöka hennes Ateljé Kråkan i Svärdsjö. Hon redovisar deltagande i många utställningar sedan mitten av 1980-talet, även i gästriketrakten.

Det är förstås tveksamt om sådant som ”Domherrar” och ”Stormande hav” fortfarande hamnar lika frekvent på väggarna i svenska hem. På senare tid har ställts frågan om inte vår tids hötorgskonst istället är Ikea-trycken av popkonst eller designsnygga abstrakta motiv; Andy Warhols Marilyn väcker mer nostalgi än älg i motljus. Och matchar soffan.

Våra moderna hems funktion är också till viss del annorlunda. De är inredda för att kunna visas upp. Uttryck för känslor – ”det låga” – måste således hitta sig någon annan plats. Kanske är det det vi ser i den drypande sentimentaliteten i sociala medier?

Stina Engströms trevliga måleri gav mer insikter än jag trodde: nyskapande konst är en annan galax – men personligt trivsamma hem är djupt underskattat.

Utställningen har vernissage 6 juni och pågår till 30 juni.

Mer läsning

Annons