Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemslöjd man vill ta i handen

/
  • Andra plats. Hemslöjd. Kanske blir det mera full trådrulle i vår när svensk hemslöjd firar 100 år med en utställning på Liljevalchs.
  • Fjärde plats. 100-åringen. I går bjöd Gävle Symfoniorkester till öppen repetition inför kvällens konsert med stjärnpianisten Andrei Gavrilov.
  • Femte plats. Eija Hetekivi Olsson
Hyllad romandebutant som skrivit rasande uppväxtskildringen ”Ingenbarnsland”.

Annons

1 (ny) Överklass-safari
Kika på högdjuren! Organiserad busstur gick till Saltsjöbadens rikemanskvarter med guidning om förmögenheter och fastighetsvärde. Det kallar vi humor med klass. Äntligen lite rebellanda i Sverige.

2 (ny) Hemslöjd
Hemslöjden kan man ibland känna att man vill ta i handen och värma (som om den behövde, med alla sina vantar). Men den lever ett väldigt försynt liv bakom sitt förminskande namn. Hemslöjdad sägs ju föraktfullt om en teori som inte är vetenskapligt hållbar. Kanske blir det mera full trådrulle i vår när svensk hemslöjd firar 100 år med en utställning på Liljevalchs. Ja, alltså, det var förstås inte trasmattor som började vävas 1912 utan ett hemslöjdsriksförbund som startade.
Vi vill uppmärksamma Britta Hampus Lundberg från Gävle som medverkar i firandet. Hon är en av 2 000 hantverkare som fått göra var sitt hemslöjdade löv till jubileumsutställningen. Ett livat löv med fågelkvitter blev det.

3 (ny) 150-åringen
Tindrande barnaögon efteråt, det här var det häftigaste de någonsin sett. Sandvik, en annan av årets många jubilarer, målade kvällshimlen med ett makalöst musikfyrverkeri på 150-årsdagen i tisdags. Slösaktigt? Ja, så in i bomben. Stackars aktieägarna.

4 (2) 100-åringen
Ytterligare en jubilar som tydligen tänker låta tala om sig hela året. I går bjöd Gävle Symfoniorkester till öppen repetition inför kvällens konsert med stjärnpianisten Andrei Gavrilov. Flott! Även om det inte blev någon musikalisk upplevelse för alla fnissiga avbrott. Men bara att få se symfonikerna i jeans och t-shirt var värt besöket.

5 (ny) Eija Hetekivi Olsson
Hyllad romandebutant som skrivit rasande uppväxtskildringen ”Ingenbarnsland”. Vi anade ju att det handlade om något särskilt när vi fick bokmanuset som pdf-fil redan i höstas. Förlaget verkade förvissat om succé. Jämför – när det handlar om filmer som riskerar bli sågade brukar pressvisning till och med utebli.
Heders. Porto. Årets Frimärke heter Mackmyra och illustrerar whiskytillverkning. Lokalt kul. Vi bara undrar om frimärksgrafiken är en så utdöende konstart att den måste ägna sig åt produktplacering?

Ann-Margret Söderström (1), Helena Tallius Myhrman (3), Sara Beischer (4), Anti-August (5).

Mer läsning

Annons