Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors får smörig bokhandel för en dag

Annons

Från omslaget till Hoforsbon och bakbloggaren Fredrik Nyléns första bok.

Orkar Sverige ett till recept på chokladbollar? Tja, marknaden för bakböcker verkar omättlig.

Nu kommer ”Fredriks fika – bakat med glädje” (Semic förlag). Som vi kanske inte skulle ha lagt märke till om det inte var så att bagaren bor i Hofors. En lokal författare är född. Hoforsbon Fredrik Nylén driver en populär bakblogg och vann ett år andraplatsen i ett tv-program kallat ”Hela Sverige bakar”.

Det är mormor och gammelmormors fel, eller förtjänst, att boken ”Fredriks fika” blivit verklighet. Det var i den bakglada släktens kök som intresset föddes under uppväxten i Hofors. Fotoalbumbilder på lilla mjöliga gossen Fredrik bifogas bland recepten och Mormor Bloms fnissiga skit-i-kläm-kaka finns bland godsakerna.

De flesta recept är dock gamla bekantingar. Rimbobullar och schackrutor. ”Fredriks fika” bjuder inte på kaksensationer utan på klassiker. Retro gjort av smör och socker.

Andra kändisbagare hade väl satsat på nykomponerade läckerheter i eget namn. Här tycks istället Fredrik Nyléns bakglädje vara själva grejen; njut av livet och syltkakor, livet är en kakfest.

”Fredriks fika” släpps i september. Eftersom Hofors inte har någon bokhandel har författaren lovat att i samband med detta göra sitt eget hem på Hantverkargatan – en ombyggd kyrka – till bokhandel för en dag. Boksignering och bullar ingår. Men det är förstås bara en enda titel som säljs.

Mer läsning

Annons