Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerns androider på frammarsch

/

En oväntad likhet mellan Håkan Juholt och Quetzala Blanco bubblade mot ytan i medieankdammen.

Annons

Han, drevförföljd partiledare i en affär som snart gick på tomgång; hon, ångestbloggare som läxats upp av Blondinbella för att vara en dålig förebild för unga tjejer när hon skriver om sitt såriga liv.

Både Håkan Juholt och Quetzala Blanco bannas av högern för att vara för yviga, känslosamma och för att vara lite för messy. De passar inte in i Reinfeldt-paradigmen av städad medelklass som har gömt sina känslor så djupt att de inte längre existerar (statsminister Reinfeldt ser ut att kunna explodera om han får en kram).

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip idoliserar Filippa Reinfeldt, och med sin entreprenörsanda och egoboostande ideal är hon Nya Moderaternas krämigaste cupcake. Hennes uppläxning av Blanco för hennes omoraliska leverne har även nått kultursidorna, där Linda Skugge i Expressen försvarade Blanco, som för all del har varit duktig på att försvara sig själv när hon parodierade Blondinbellas magasin Egoboost med Emoboost – ”från atarax till tramadol, så fixar du hetaste helgmyset för dig och din älskling”.

En betydligt gråare mus än glamourösa Blondinbella är DN:s ledarskribent Gunnar Jonsson, som hade svårt att motivera drevet mot Juholt. När förundersökningen mot honom lades ner, famlade DN efter argument och landade till slut i att ”det är rörigt och yvigt, det kan hända lite vad som helst kring både personen och politiken.”

Juholt och Blanco passar inte in i högerns androidideal. Nu bereds väg för Reinfeldts efterträdare: logikroboten Data från ”Star trek”, med slips utvald av Blondinbella.

Mer läsning

Annons