Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskoledebatten: "En nödvändig förändring"

Rädda Högskolan i Gävle från estetisk nedrustning, vädjade Anita Grünbaum i ett debattinlägg. I dag får hon svar av Akademichef Svante Brunåker: Det finns inga pengar.

Annons

Anita Grünbaum har i en debattartikel i Arbetarbladet 16 januari tagit upp frågan om kursutbudet inom dramapedagogik vid Högskolan i Gävle. Högskolans styrelse har tagit initiativ till en förändring vad gäller utbildningsprogram som bland annat innebär en minskad variation i utbudet samtidigt som de utbildningsprogram och kurser som finns kvar får fler studenter. Detta är en nödvändig förändring för att kunna klara ekonomin.

Utrymmet för fristående kurser på Akademin för utbildning och ekonomi under 2015 är mindre än på mycket länge. Eftersom antalet fristående kurser minskat under en längre period så innebär det att även prioriterade kurser måste ställas in eftersom vi inte får någon ersättning från staten för att kunna ge dessa.

De kurser som nu läggs ner tas inte bort på grund av bristande kvalitet. Tvärtom, vi tvingas nu lägga ner kurser som både har hög kvalitet och hög relevans. Tyvärr drabbar neddragningarna inte bara kurser inom Dramapedagogik utan även inom många andra områden.

Framtiden för Dramapedagogik vid Högskolan i Gävle är i första hand inom ramen för och i anslutning till våra lärarprogram. Vårt långsiktiga mål är därför att kunna erbjuda dramapedagogik på A-nivå. Tanken med att behålla den grundläggande kursen i Dramapedagogik är att studenter på lärarprogrammen ska ha möjlighet att spetsa sin utbildning med en sådan kurs eftersom vi vet att kompetensen är efterfrågad på förskolor och skolor.

Svante Brunåker, Akademichef, Akademin för utbildning och ekonomi

Fotnot: Anita Grünbaums debattinlägg kan läsas här: https://www.arbetarbladet.se/kultur/oppet-brev-till-rektor-och-styrelse-for-hogskolan-i-gavle

Mer läsning

Annons