Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtidsstund för en litteraturnörd

Bokkatalogen dimper ner. Då blir det andäktig högtidsstund. Den tjocka luntan som bara med sin uppenbarelse lovar så mycket: ”Höstens böcker 2009”. En ilning längs ryggraden, spänd förväntan: vad får jag läsa i höst? Kommer det någon ny bok av någon särskild favorit?

Annons

Doftar gott gör den också, litteraturnördarnas oumbärliga publikation. Fast Svenska Dagbladets Annina Rabe skrev på Facebook – ja, det är så vi kritiker håller reda på varandra – att den gett henne allergiska reaktioner. Bokstavligt alltså. Jag, som är en känslig jäkel och allergisk mot det mesta, jag tål minsann bokkatalogen. Och jag tål den bra!

Alldeles särskilt uthärdar jag innehållet. Det lever upp till förväntningarna. Där finns förstås den numera sedvanliga uppsjön av kokböcker och självhjälpslitteratur. Laga maten, laga själen. Suck. Men, i den strida strömmen vaskar jag fram en hel del pärlor, både från de dominanta storförlagen och de små alternativa uppstickarna.

Det blir flera nya titlar av min favoritkategori människor – medelåders kvinnor (gäller för författare och övriga) – och tunga namn är det också: Bodil Malmsten, Agneta Pleijel, Inger Alfvén, Monika Fagerholm, Helena von Zweigbergk och Carina Burman är samtliga bokaktuella. Kul!

Nobelpristagare dyker upp här och var med nya (eller nya på svenska) alster. Flitigt lästa sådana som JM Coetzee och Toni Morrison samsas med J M G le Clézio, Elfriede Jelinek och Orhan Pamuk. Och för den som ytterligare vill förkovra sig i nobelklassiker finns Brombergs utmärkta serie med samma namn. I augusti kommer Sigrid Undsets ”Jenny” med förord av Ebba Witt-Brattström.

Jag är svag för klassiker. Och för pocketformatet. Att Bonniers satsar på en kombination av de båda är då mycket föredömligt. I augusti kan man få med sig både Virginia Woolfs ”Vågorna” och Catullus ”Dikter om kärlek och hat” till stranden.

Men jag är inte så petig, att det är inbundet är helt underordnat när Norstedts ger mig Simone de Beauvoirs debutroman ”Den inbjudna”. För första gången på svenska – fast den kom 1943! Och lilla förlaget Sphinx gör en lika god gärning när de kommer med Anaïs Nins debut ”Incestens hus” – lika oöversatt den sen tidigare. Sent ska syndaren vakna.

Ett av mina nyårslöften för 2009 var att läsa mer lyrik. Att infria det i höst verkar tämligen oproblematiskt. Modernista ger ut nyöversättning av Inger Christensens ”det” och dessutom ett urval av Elfriede Jelineks ungdomsdikter i ”Under morgonens bila”. Ingrid Kallenbäck kommer med nytt på Bonniers, liksom Göran Greider. Och spansk poesi av Antonio Gamoneda (”Beskrivning av lögnen”) har jag redan i min hand, den kommer i augusti på Tranan. Verkar hur bra som helst. Poesipepp.

Men det bästa har jag sparat till sist. Suger på karamellen fast jag egentligen är så ivrig att det kryper i kroppen: nya böcker av Kerstin Ekman och Jeanette Winterson. Bättre författare än de två finns inte i dåtid, nutid eller framtid. Ja, jag vet att det är min åsikt. Men det är också sant.

Wintersons ”Stengudarna” får vi vänta på till i oktober (men den finns ju på originalspråk), medan Ekmans ”Mordets praktik” är aktuell redan i september. September är alltid årets bästa månad – i år med extra guldkant. De flesta tycker väl att det är tungt att tänka på den annalkande hösten nu. Inte jag.

Mer läsning

Annons