Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blir Gävlesymfonikernas nya orkesterchef

/
  • Lena Ousbäck, Gävlesymfonikernas blivande orkesterchef.

Annons

Nu är det klart vem som blir Gävle Symfoniorkesters nya orkesterchef.

Hon heter Lena Ousbäck och kommer från Stockholms Konserthus.

Orkesterchefsjobbet har varit vakant efter en liten chefskarusell där orkesterchefen Örjan Hans-Ers i somras tog ett steg upp och tillträdde som chef för Gävle Konserthus och Gävle Symfoniorkester efter avgående Beryl Lunder.

Lena Ousbäck går alltså in i rollen som ledare för själva orkesterns organisation med 52 heltidsanställda musiker.

Hon tillträder i mitten på mars och var den mest meriterade bland 18 sökande.

Lena Ousbäck har tidigare varit bland annat kulturchef i Motala kommun, bibliotekarie hos Göteborgs symfoniker och är för närvarande ansvarig för Stockholms konserthus och Kungliga Filharmonikernas notbibliotek/ arkiv.

– Jag blev nyfiken när jag såg annonsen. Jag tyckte att jobbet skulle passa min bakgrund som är ganska bred eftersom jag har arbetat både i kommuner och i orkesterbranschen, säger Lena Ousbäck.

– Alla känner till Gävle symfoniorkester, den har ett gott rykte och en viktig roll i regionen. Och stämningen är bra, det vet jag från min förra man som jobbade där!

Lena Ousbäck är uppväxt i Falun, så ”Gävle har alltid varit en stad i närheten”.

– Vi åkte dit för att gå på konserter. Jag har hört Gävlesymfonikerna många gånger, även innan det nya Konserthuset byggdes, tillägger hon.

Lena Ousbäck har en utbildning från Falu Musikkonservatorium i botten, i klassisk sång och piano med pianot som huvudinstrument. Men drömmen om att bli konsertpianist kändes ouppnåelig. Fortfarande sjunger hon en del, gärna jazz.

Gävle symfoniorkesters framtid är ett återkommande politiskt debattämne i kommunen. När Arbetarbladet nyligen intervjuade Gävle kommuns nytillträdda kultur- och fritidschef, kristdemokraten Martina Kyngas, menade Kyngas att Gävle symfoniorkester var den hetaste kulturfrågan i Gävle. En värdefull men dyr verksamhet som ”måste finansieras utifrån i större grad”.

Lena Ousbäck vill inte kommentera villkor och förutsättningar som hon ännu inte hunnit sätta sig in. Men säger att hennes uppgift också är att bidra till en positiv inställning till symfoniorkestern.

*

LÄS MER: Så tänker hon styra kulturen borgerligt.

Ny chef för Konserthuset.

Konserthuschef lämnar för Örebro.

Mer läsning

Annons