Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska leda Folkteatern Gävleborg

/
  • Regissören Kajsa Isakson är första värvningen till Folkteaterns nya lag av konstnärliga ledare.   Foto: Folkteatern

Kajsa Isakson blir ett nytt namn i Teatergävle.
Kajsa Isakson, så heter Folkteaterns nya konstnärliga ledning.

Annons

En del av den. Chefskapet ska i fortsättningen vara kollektivt och delas med ytterligare några personer. Det är ännu inte känt vilka.

"Jag vill bidra till att Folkteatern i Gävleborg fortsätter att vara en skarp spjutspets på den svenska teaterscenen. Modigt och nyfiket ska vi arbeta, ständigt med berättelsen i centrum", säger Kajsa Isakson enligt ett pressmeddelande.

Kajsa Isakson, 44, är en Stockholmsbaserad regissör och dramatiker. Hon har arbetat för kulturinstitutioner som Unga Klara, Stockholms Stadsteater, Radioteatern och Riksteatern.

Men har aldrig tidigare samarbetat med Folkteatern Gävleborg, såvitt vi kan se. I intresset för Brecht finns möjligen en koppling. Kajsa Isakson både regisserade och koreograferade ”Den goda människan från Sezuan” av Bertolt Brecht, som spelades våren 2010 på Dalateatern.

I samband med Dalateatern-premiären intervjuades Kajsa Isakson av Dalarnas Tidningar, och berättade att hon bestämde sig för en teaterkarriär redan som femåring. Sedan blev det teaterlinjen på gymnasiet.

”Jag gillar att ha helhetsyn och är en kontrollmänniska, men samtidigt finns det inget bättre än att jobba tillsammans med en föreställning. Alla på teatern bidrar med något och det blir 300 miljoner gånger mer och bättre!”, sa hon också.

För Riksteatern regisserade Kajsa Isakson senast ”En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd” av Emma Broström. Pjäsen blev nyligen uttagen till Barnteaterbiennalen i Lund i maj i år.

Just nu är hon aktuell som regissör av föreställningen ”Släpp fångarne loss, det är vår!”, på Västmanlands Teater, med premiär 14 mars.

Kajsa Isakson har även arbetat med ljudkonst och koreografi. Hon kan dessutom kallas sig romanförfattare efter debuten med ”Min Ella” 2005.

”Väldigt sportintresserad” beskrivs regissören Kajsa Isakson som i Dalarnas Tidningars intervju. I synnerhet gillas hockey.

Så välkommen till Gävle och till ett teaterlagspel, det ska nog passa!

”Att bli en del av Folkteatern i Gävleborg känns lite som att komma hem. Det är med stor glädje jag tar mig an den här rollen på teatern, och jag ser fram mot att få arbeta med dess fantastiska ensemble och medarbetare, när vi tillsammans tar teatern vidare”, säger hon i pressmeddelandet.

Under våren kommer Folkteatern Gävleborg att fortsätta processen med att tillsätta de övriga konstnärliga ledarna, uppger teaterchefen Marcus Hellsten.

– Jag har höga förhoppningar om ett flerdelat konstnärligt ledarskap som Kajsa kommer att blir en del av. Jag ser i Kajsa en spännande och mångfacetterad konstnär med stort engagemang, och är övertygad om att hennes röst kommer att påverka teaterns konstnärliga utveckling och arbete på ett utmanande sätt, säger han.

Mer läsning

Annons