Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstens luft i topp

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm - fredagar på kultursidan!

Annons

1. (ny) Härliga höst

Klar luft. Man får ha fina fingervantar när man cyklar till jobbet om morgnarna. Teatrarna och symfoniorkestrarna spelar upp. Museerna och gallerierna presenterar sina program. Höstböckerna bara väller in.

Och Kulturtoppen är äntligen tillbaka som enväldig smakdomare igen.

Vi är med där med händer (fast på den här kultursidan slipper du läsa texter av kulturredaktörer som fyllnar till på förlagsfester).

2. (ny) Stadsbussarna i Gävle

Vilka glädespridare! Vi vill bara åka kollektivt hela tiden med de solgula nya lokalbussarna som lånat sina färger från van Goghs berömda solrosor och lyser upp hela stan.

3. (ny) Konsten på Stortorget

Redo för den stora Stortorginvigningen på söndag? I samband med jippot ska ett nyutkommet häfte från Konstcentrum delas ut. En god guide till Konsten på de nya Stortorget i Gävle. Ta tillfället i akt att kolla upp på pylonerna och ner på blixtlåset med andra ögon. Om nu inte starten av vattenspelet stjäl all uppmärksamhet. Vi är väldans nyfikna på hur det kommer att se ut – och hur många som kommer att bli blöta.

4. (ny) Sigrid Combüchen

Omistlig, fulländad, häpnadsväckande! Författaren Sigrid Combüchen inleder bokhösten med att fullständigt förföra hela den svenska kritikerkåren med sin nya bok Spill. En i alla hänseenden stor roman, konstaterar Arbetarbladets recensent och tippar självklar Augustprisnominering.

5. (ny) Kulturhus

Medan Gävle fortfarande går och gnager på samma gamla Stadsbibliotek hinner kulturmetropolen Umeå få nytt kulturhus – två gånger. Där skapades på 1980-talet ett kulturcentrum med bibliotek, Folkets hus, teater och opera. Nu ska ännu ett kulturhus byggas, ritat av samma norska arkitektbyrå som gjorde det berömda biblioteket i Alexandria. I Jönköping öppnar snart ett spektakulärt kulturhusbygge vid Munksjöns strand. Och i Västerås invigdes i veckan ett nytt påkostat dubbelmuseum i gamla industrilokaler. Bara som exempel, i valtider.

Ut från listan (18 juni): Media som gör motstånd (1), Lilleman (2), Rolfcarlwerner (3), Vuvuzela (4), Annie Leibovitz (5).

Mer läsning

Annons