Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade kulturarv aktuella i Gävle

/

Annons

Kulturarv förstört av IS. Rubriken har setts oroväckande ofta senaste åren. När den antika ruinstaden Hatra ödelades kallades gärningen för ett krigsbrott av FN-organet Unesco.

Kulturarv blir ofta ideologiskt laddade symboler och därmed tacksamma måltavlor för den som vill föra krig mot rådande värderingar, konstaterar Uppsalaprofessorn Mattias Legnér. Fredag 2 oktober, utvecklar han ämnet vid ett föredrag i Gävle.

Det hålls hos Folkteatern i ett samarrangemang med Hälsinglands museum (där samma föreläsning hålls på torsdagen). Båda institutionerna säger sig med det här initiativet vilja vidga diskussionen kring kultur- och världsarv.

Bakgrunden är att även Hälsinglands hälsingegårdar sedan 2012 står uppförda på FN-organet Unescos lista över världsarv. Det handlar om natur- eller kultur- miljöer som anses vara av särskilt stort värde för hela mänskligheten, och de åtnjuter därför särskilt skydd för att bevaras till kommande generationer. ”Men bilderna av hur kulturmonument sprängs i luften i Afghanistan eller Syrien har visat att inte ens kulturarv undgår att ödeläggas i militära konflikter”, konstaterar Hälsinglands Museum och Folkteatern.

Mattias Legnér talar under titeln ”Våld mot kulturarv – ett ideologiskt vapen genom tiderna”. Han är verksam vid Konstvetenskapliga institutionen, Campus Gotland, och ett av hans forskningsområden är hur kulturarv påverkas i väpnade konflikter.

Det är fritt inträde till föreläsningen som startar klockan 11, men plats ska helst bokas i förväg.

Mer läsning

Annons