Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall först i Sverige att ställa ut Lita Cabellut

/
  • Lita Cabellut har romsk bakgrund och växte upp som gatubarn i Barcelona. När hon var 13 år adopterades hon och fick chansen att upptäcka konsten. Hon utbildade sig vid Rietveld Academy i Amsterdam och bor nu stadigvarande i Holland.    Foto: EDDY WENTING
  • Lita Cabelluts skiss till en av målningarna som kommer att visas i Hudiksvall senare i vår.

Temat är religion och tolerans när Hälsinglands museum i Hudiksvall producerar sin största utställning någonsin med en enskild konstnärs verk. Onekligen ett ämne som väcker starka känslor i dag.

Annons

I Sverige är det inte så många som hört talas om Lita Cabellut, en katalansk-romsk konstnär som sedan många år bor i Holland. Men hennes stora porträttmålningar har väckt stor uppmärksamhet där de ställts ut runt om i världen. Nu blir Hudiksvall först i Sverige med att visa hennes berättande tavlor.

Utställningen, The blind mirror, Den blinda spegeln, ska invigas den 25 april och sedan visas under hela sommaren. Jöran Österman, curator på museet, och Lita Cabelluts assistent Christine Riphagen, har träffats för att diskutera temat och hur målningarna ska placeras i hela huset.

– Det är en viktig utställning som passar väldigt bra in i de teman museet har arbetat med under lång tid, inte minst i det pedagogiska arbetet med tolerans och medmänsklighet. Men det var Lita Cabellut som kom med idén att arbeta med världsreligionerna, berättar Jöran Österman, som upptäckte Litas målningar på en utställning i Haag förra året. Han blev imponerad av hennes sätt att måla som de gamla mästarna men ändå sätta sin egen samtida prägel med ett sprickigt underlag och abstrakta element.

Christine Riphagen visar i sin dator hur utställningen är tänkt att fungera på museet. Det första besökaren möter blir en stor målning med en ateist omramad av personer och symboler från de stora religionerna. Ateisten är naken och sårbar som en nyfödd och helt öppen för påverkan.

Målningarna grupperas och tar upp ämnen som sanning, tvivel och död.

– Vi måste vara medvetna om att vi alla är en del av religionerna, de har påverkat samhället och oss individer på olika sätt, säger Christine Riphagen.

Bland religionerna, alla presenterade som porträtt av människor, finns även kapitalismen, som ju blivit något av en religion i västvärlden. Efter utställningen ska besökaren förhoppningsvis se sig själv på ett annat sätt. Vilka vi än tror att vi är, den roll vi klär oss i, speglar ändå denna mix av påverkan från olika håll.

Det är till största delen helt nya målningar som för första gången visas i Hudiksvall. Lita Cabellut inspireras av de klassiska mästarna, som Goya, Velázquez och inte minst Rembrandt. De personer hon väljer som modeller, får klä sig som i gamla holländska målningar, avfotograferas och så börjar arbetet med att skapa en bildberättelse. Hon har tagit fram ett eget recept på grunden på målarduken. Denna skapar naturliga sprickor som sedan lyser igenom färglagren i ansikten och händer. Det tillför en speciell sårbarhet i bilderna som annars utstrålar även styrka.

Bland tidigare verk hon visat är sviter av Frida Kahlo, Charlie Chaplin och Coco Chanel.

Strax efter att "Den blinda spegeln" invigs i Hudiksvall öppnar Lita Cabellut en annan stor utställning i New Delhi, Indien, "Black Tulip – the golden age".

Mer läsning

Annons