Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundraåring i topp

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1 (ny) Hundraåringarna som inte försvann

Både Brynäs och Gävle Symfoniorkester firar händelsevis sina 100-årsfödelsedagar nästa år. Inte tillsammans såvitt vi vet. Men det hörs rykten att hockeylaget i alla fall kommer att uppvaktas litterärt. Och spela kan de ju själva. En segersvit i dur?

2 (ny) Max Hebert

Gävledramatiker som skriver angelägen pekpinneteater utan pekpinnar. Aktuell med manuset till nya ”Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen”. Ges som skolföreställning och på Folkteatern. Kallas ”communityteater”. Det betyder att den bränner på riktigt.

3 (ny) Rio Bio

Nostalgitripp i Skutskär: träpanelad biljettkur, baldakin, kolonner, skyltskåp och neon. Men Rio lever på existensminimum och under dödshot, enligt en nyhetsartikel i veckan. Enda framtidshoppet är modern e-bio-utrustning snabbt. Vi tipsar om en fin landsortsförebild: Leksands digitaliserade 50-talspärla Bio Visir har lyckats förena gammalt och nytt. Där finns till och med en brasa som sprakar välkomnande i foajéns öppna spis.

4 (ny) Jeanne Cordelier

Fransk före detta prostituerad tjej som avslöjade misären på gatan i självbiografiska boken ”Utbrytningen”. Fick stor betydelse för kvinnokampen när den kom på 1970-talet. Nu åter aktuell i svensk nyöversättning i förlaget Grates klassikerserie. Bra – men synd, om ni förstår vad vi menar. Att den behövs igen.

”En torsk, en typisk torsk, det var det första jag tänkte, men det är min personliga åsikt”, kommenterar erfarna Jeanne Cordelier sexskandalerna kring den franska socialistledaren och förra chefen för Internationella valutafonden, Dominique Strauss-Kahn.

5 (ny) Nina Lekander

Tuff kritiker som i går enkelt tvålade till konservativa Axess-debattören Johan Lundberg i en skummande kulturradiodebatt om scenversionen av Valerie Solanas radikalfeministiska ”Scummanifestet” som just nu spelas av Turteatern i Stockholm.

Heders. Zlatan (2). Bokformen är i alla fall bra.

Heders. Stortorget i Gävle. Vann fint arkitekturpris. Grattis. Fast vi tycker egentligen inte att det är något riktigt torg längre. Ingen samlingsplats för gemensamma protester, utan rum för små sällskap av konsumenter.

Ut från listan: Haruki Murakami (1), Hantverkargatan 11 (3), Maria Hedenvind (4), Lars Forssell (5).

Mer läsning

Annons