Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur låter en väggmålning i Forsbacka?

/
  • Bilden som ska tolkas i toner, Manne Östlunds väggmålning i Forsbacka kapell. I mitten syns nederdelen av ett vitt kors som också hör till verket.

Annons

Både ljuvt och sorgesamt kommer det nog att låta när några musiker i kväll ska tolka konstnären Manne Östlunds stora freskomålning i Forsbacka kapell.

Väggmålningen föreställer nämligen livet från vaggan till graven för en industriarbetare i Forsbacka. Den gjordes 1952 och bekostades av dåvarande komminister Einar Råberger och hans fru Margareta till minne av deras son Hans som hade omkommit i en flygolycka 1947.

Men väggmålningen kan inte bara ses utan har fött en ny tradition.

– Vi brukar alltid ha några musikkvällar i kapellet på somrarna. För några år sedan kom jag på tanken att inbjuda musiker att tolka den fantastiska målningen av Manne. Det hela slog väl ut; det kom mycket folk och musikerna tyckte att det var ett mycket roligt uppdrag, berättar Eva Larsson-Westin, kantor i Valbo församling.

I sommar är det sångerskan Malin Grönvall från Forsbacka och pianisten Niklas Bjarnehäll som i ord och ton ska ge sin bild av bilden. En lite annorlunda sommarkonsert, som hålls i kapellet söndag 16 augusti.

Första året gick inbjudan till Forsbackabon Åke Hillström med medmusikanterna i gruppen ÅMA. Gruppen tog sig god tid till förberedelse och skapade till och med helt ny musik till målningen, berättar Eva Larsson-Westin. Bertil Fält, saxofon, och Gunnar Aldén, piano, är andra som haft uppdraget.

Även Malin Grönvall har för övrigt gjort en egen sång.

Kyrkogården och kapellet (som då var gravkapell) ritades av arkitekten Sigurd Lewerentz och invigdes 1920. Kantor Eva Larsson-Westin vet kuriosa: på kvällen den dagen hölls en gudstjänst med dåvarande präst i Forsbacka Erik Bergman, det vill säga filmregissören Ingmar Bergmans far!

1944 restaurerades kapellet med hjälp av arkitekten Sten Dalén. Några år senare tillkom så Valbokonstnären Manne Östlunds freskomålning på hela bortre väggen.

Konstnären dog 1957, bara 53 år gammal. Hans liv och verk finns beskrivet i Lars-Erik Wretblads bok ”Manne Östlund – konstnär och hembygdsvårdare” utgiven av Gästriklands kulturhistoriska förening.

Mer läsning

Annons