Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska stan se ut?

/
  • Nya tider. Men var finns helhetsperspektivet i stadsplaneringen? Det frågar sig Yngve Gunnarsson, lärare vid Högskolan i Gävles trädgårdsmästarprogram, i dagens debattartikel.

Torget byggs om. Är det en kosmetisk ansiktslyftning som behövs för en ny tid och en ny trend? Kändes det gamla torget pinsamt tidsbundet som partykläder från ett sedan länge passerat årtionde?

Annons

 

De nära livsmedelsbutikerna i bostadskvarteren försvinner och nya köplandskap växer utanför stan inom bekvämt bilvägsavstånd med svällande trafikleder. Lite besvärligare för dom som inte har bil förstås!

På Alderholmen flyttar välbärgade pensionärer in i nya komfortabla bostäder med sjöutsikt. Hantverkare och småindustrier i nedgångna lokaler får flytta på sej.

Boendet blir allt mer segregerat med lyxiga områden för ekonomiskt trygga och förslummade förorter för andra. Bara kilometrar skiljer världar som ser helt olika ut. Gamla fotbollsarenan ska byggas om till ett komplex med hotell, evenemangs- och konferenscentrum för en jättepublik? Några hundra meter därifrån ska Gävles högsta (50 våningar?) byggnad resa sej med bland annat lokaler för hotell och konferenser?

Ytterligare en bit västerut blir det ett jättebygge för upplevelseturism kring whisky. Det ska bli hotell och konferenser här också! Två mil ytterligare längre bort står Göransson Arena klar att ta emot en jättepublik för allehanda evenemang.

Samhället förändras. Vi lever på ett annat sätt i dag än i går. Bor, arbetar, reser och konsumerar annorlunda. I morgon och om tjugo år kommer vi att leva annorlunda än i dag. När stora byggen dras i gång är det en verklighet många år framåt vi utformar.

Vi har en förmåga att ofta leva med två mycket olika bilder av framtiden utan att anstränga oss allt för mycket att få ihop det. De flesta av oss är överens om att vi står inför allvarliga miljöhot. Energin kommer att bli dyrare. Klimatet förändras så att stora delar av tätbefolkade områden dränks eller att öknar brer ut sej över nu odlingsbara jordar. Å ena sidan.

Å andra sidan ska vi åka på semester till Thailand nästa vecka och bygga en simbassäng vid sommarhuset. Vi ska bygga ut och expandera, högre hus, fler turister, större evenemang, ökad omsättning, vi ska sätta Gävle på kartan, med vad som helst bara det är stort och syns!

Jag vill inte vara någon glädjedödare eller framstå som en bakåtsträvare. Men om man tittar på mycket av det som har byggts, byggs och planeras så undrar jag över var hållbarhetsperspektivet finns!

Man följer säkert alla normer för energieffektivitet i bygget men hur är det i det stora perspektivet? Byggs och planeras det för obegränsad expansion och tillväxt? Ska vi fortsätta utvecklingen mot allt mer bilberoende?

Det finns även ett demokratiperspektiv att fundera över i denna utveckling. Allt större arenor med vip-loger berättar inte om bred motionsidrott direkt.

Jag säger inte att stora arenor inte ska finnas, men det jag undrar över är, hur många det ska finnas?

Och finns det plats, i de stora arenorna, också för något i mindre skala? Finns det plats för fotbollsskolan och korpidrotten? Finns det plats för lokalrevyn och en lite mindre publik?

Våra politiker bedyrar säkert att det finns plats för både det breda och de vassa spektakulära satsningarna. Frågan är dock om proportionerna är dom rätta?

Ett talande exempel blir att i man i Sandviken drar undan bidragen för Drömfabriken samtidigt som nya arenan visar sej kräva allt större stöd. Drömfabriken har varit ett ställe där det varit överkomligt för ideella krafter att arrangera evenemang.

I Sandviken fick man den stora arenan till skänks. Det tänkta bygget på Strömvallen är också ett initiativ från den privata sektorn.

Men skattebetalarna kommer nog att få en stor del av notan i Gävle liksom i Sandviken. Tillfartsvägar och parkeringar kostar massor. Allt som sker i arenan kommer också att bekostas av oss som betalar biljetterna eller föreningsbidragen till dyra hyror. Finns det publik att fylla alla jättearenor inom två mils radie? Läkerol Arena, Estraden, Konserthuset, Gasklockorna, Göransson Arena, Strömvallen. Finns det elitidrott som har nivå att locka oss att fylla läktarna? Finns det konferenser, kultur och underhållningsevenemang nog att fylla upp spelschemat med?

Entreprenörerna och konsulterna som talar för sitt projekt har kanske alla glädjekalkyler som grundar sig på att just deras projekt ska vinna dragkampen? Blir resultatet att vi får dras med anläggningar som aldrig kommer att få ekonomiskt flyt utan kommunala räddningsinsatser?

Har våra politiker tid, kompetens och resurser att göra egna utredningar om konsekvenserna av projekt som dimper ner på deras bord? Har vi en politisk agenda om hur vår stad och livsmiljö ska se ut eller är det kommersiella intressen som styr?

Jantelagen har dragits in i diskussionen. Allt ifrågasättande eller tvekan inför stora samhällsprojekt får ofta stå för att, som i Jante, vara lika med brist på självförtroende och missunnsamhet mot andras framgångar.

Jag är tveksam till flera av de aktuella projekten men tycker inte att vi i denna provins ska tvivla på vad vi kan åstadkomma. Min grundläggande inställning och uppfattning är att det mest storslagna och fantastiska finns som en möjlighet hos alla människor. När många människor förenas i en stark vision och önskan kan stora saker inträffa.

Hur vill vi att vi ska leva tillsammans i stan och på landet?

Kan vi ta ansvar för miljön och klimatet och bygga ett hållbart samhälle?

Kan vi vända gettoiseringen med snart muromgärdade lyx- öar för rika och ett accelererande förfall för andra?

Hur bygger vi för möten, delaktighet, aktivitet, gemensamt ansvar och framtidstro?

Ett ansvarsfullt och hållbart samhälle som bygger på gemenskap – det blir något mycket stort och vackert! Något helt annat än Jante!

Lärare i desin på trädgårdsmästarprogrammet. Högskolan i Gävle och Wij trädgårdar.

Under sista veckan av maj arrangerar fyra utbildningar med designinriktning på HiG en gemensam festival med utställningar, föreläsningar och debatt på temat: vad ska vi med staden till? Se www.designfestival.se.

Mer läsning

Annons