Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huskomponistens slutkläm

/
  • Det är fullbordat.  Förra huskompositören Tobias Broström levererar ett sista verk till Gävle Symfoniorkester, en pianokonsert som uruppförs av en världsstjärna i dag.

Publiken i Gävle Konserthus får vara med om ett uruppförande i kväll. Kanske är det en framtida klassiker som spelas för allra första gången? Gävle Symfoniorkester hoppas det.

Annons

Verket är en pianokonsert av Tobias Broström, tidigare Composer in Residence, huskomponist, för Symfoniorkestern åren 2006–2009. Pianokonserten är det sista beställningsverket i hans uppdrag. Den framförs av världsberömda svenska pianisten Per Tengstrand.

Vad är det som driver tonsättaren Tobias Broström att komponera ny musik?

– Det finns inga enkla svar. Mitt liv har handlat om musik under så lång tid. Jag har alltid sökt efter musik, både som lyssnare och tonsättare. För mig är det egna skapandet en ytterst lokal företeelse, säger han och syftar på att utvecklingen och komponerandet sker i honom själv, i hans egen hjärna.

– Min uppgift som tonsättare är att använda orkestern väl, skriva den musik som jag tror på och sen hoppas på att den kommer i resonans med lyssnaren. Och för mig är publiken ett gäng individer som var och en har sin unika relation till det de lyssnar till. Nu ser jag verkligen fram emot nya relationer!

Under kvällens konsert kommer Gävle Symfoniorkester dessutom att spela Mendelssohns femte symfoni och Webers ouvertyr ur ”Friskytten”, för första gången anförda av spanska gästdirigenten Jamie Martin.

Mer läsning

Annons