Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea och den kulturella mysfaktorn

/

Ikea trivs i lågkonjunkturen. Sparsamhet är en dygd och vi är alla smålänningar i själen, säger nya Ikeakatalogen. Den uppmanar oss att hålla hårt i pengarna.

Annons

 

Vilket översatt till det bussiga språket ikeiska förstås betyder att vi ska spara vår slant – till besöket på Ikea. Där vi underförstått liksom tjänar pengar på att göra av med pengar.

Men bortsett från detta lätt schizofrena drag har Ikeas marknadsföring alltid varit enastående framgångsrik. Helt säkert, så också i år.

Till och med på kulturredaktionen slåss vi om vem som ska bläddra först i höstens katalog.

Kanske flörtar den förresten just med oss. Kanske har den fått smak för att bli omnämnd bland litterära experiment och konsthändelser?

ser ut som det dignande privata biblioteket i någon akademiledamots sekelskiftesvåning. Bilden ger till och med intryck av att allt är lite charmfullt dammigt i det infallande solljuset. Gamla luntor, en pläd och mer kultur: ett notställ.

Åtminstone spontant reagerar man på att katalogen visar upp ovanligt mycket böcker. Billy är återigen fylld med mer litteratur än dvd-er och designskålar. Anais Nins dagbok, en deckare av Tomas Arvidsson, Dorothy Sayers, Stora Deklarationshandboken.

Ett urval i stil med pubinredningen på Bishop Arms, om man ska vara noga. Men det är väl så vi ska se det också. Böcker som inslag i skapandet av hemkänsla. Det handlar inte så mycket om vilka böcker som står där, som att de står där. Gärna nonchalant arrangerade, som om man just hade avslutat en tegelstensroman.

finns böckerna inte bara på soffbord och sängbord utan häpnadsväckande nog även vid skötbordet.

Men vi ska verkligen inte klaga på att de blivit reducerade till inredningsdetalj. Tvärtom. Se det som ett bra betyg. Om Ikea gillar böcker så är det ju för att böcker ger bra vibbar.

Eventuellt har platt-tv också något med saken att göra. Apparaten har förlorat sin roll som möbel. Den behöver inget särskilt utrymme längre. Varken på golvet eller i bokhyllan. Istället blev det plats för litteraturen som mysfaktor i vår nya hemmiljö.

Nej, det vore verkligen dumt att klaga.

Mer läsning

Annons