Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga-Britt i topp

/

Annons

1. (ny) Inga-Britt Ahlenius

Vass diamantlady. Vi älskar hennes sätt att inte vika en millimeter. Ahlenius var chef för FN:s internrevision och kallas beundrande Ms Fearless. Totalt orädd kritiserar hon FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon fel person på posten har blivit en katastrof för organisationen. Inga-Britt Ahlenius gjorde ett magnifikt framträdande i senaste ”Skavlan” och dokumenterar övertygande sin granskning i nya boken ”Mr Chance FN:s förfall under Ban Ki-moon”. Och visst ja, så har hon gått på Vasaskolan i Gävle också.Foto: Scanpix

2. (ny) Exakthet

Skärpa och precision är något vi vill premiera den här veckan. Konstgrafikern Ulla Fries ställer ut på Galleri K, sina hisnande detaljerade bilder av vetenskapliga studieobjekt en insekt, en växt, en sak som förvandlas till egna personligheter.

3. (ny) Nyhetsbyrån

I SVT-programmet ”Nyhetsbyrån”, skickligt lett av Sara Wennerblom, diskuteras det senaste som hänt i världen. Av en panel smarta, olydiga och lekfulla tänkare. I veckans avsnitt: Özz Nujen, Britt-Marie Mattsson och inte minst Röhsska museets minst sagt kontroversiella chef Ted Hesselbom. Vass bjudning! Hellre hjärnorna runt bordet än stjärnorna på slottet.

4. (1) Vanja Blomkvist

Det är ett flängande fram och tillbaka med badkaret. Folkteaterns Vanja Blomkvist har turnerat runt generöst med sin succémonolog från badrummet, ”Sin ensamma kropp”.

I morgon gör den ett besök i Gävle innan hon bär iväg med lejontassarna till Hedesunda, Norrsundet, åter Gävle, och sen försvinner åt Hälsingland igen.

5. (ny) Nostalgi

Skottes Musikteaters nya föreställning ”Lustgas” återuppväcker en förlorad kabarétradition i Gävle. Tack! Kalle Zerpes unika kexvändarnummer har länge väntat på repris. Samtidigt får vi tillfälle att förlora oss i ljuva minnen av den tid när Skottes-ensemblen var större och rymde vår favoritblåsare Eva Lundgren. En förebild när dagens orkestrar och kulturskolor larmar om bristande intresse för blåsinstrument. För alla som inte vet, var det sousafon hon spelade.Foto: Britt Mattsson & Skottes

Ut från listan: Korrespondenterna (2), DN Världen (3), Nawal El Sadawi (4), Operaelever (5).

Mer läsning

Annons