Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen får skylla sig själv

/

Vågar jag skriva det här? Efter det vidriga terrordådet mot den franska tidskriften Charlie Hebdo, där minst tolv personer miste livet, ställer sig många den frågan.

Annons

Den satiriska vänstertidskriften Charlie Hebdo domineras av teckningar och beskrivs av dagstidningen The Independent som en tidskrift som ”hånar alla sorters religiös tro, försvarar kvinnors rättigheter och smädar offentliga personer, från politiker till domare, bankirer och religiösa ledare”.

Jag tänker på Salman Rushdies självbiografiska bok ”Joseph Anton”, om hur ensam han blev efter att ha skrivit ”Satansverserna” och fått en fatwa hängande över sig.

Ända sedan ”Satansverserna”, och i synnerhet efter Muhammed-karikatyrerna, har en farlig attityd börjat sprida sig: Den som maximalt utnyttjar sin yttrandefrihet får skylla sig själv. Därför är det glädjande att den offentliga vreden mot terroristerna har varit så tydlig och stark. Ingen förtjänar att dö för att ha skrivit misshagliga saker i en tidning. Ingen får, i denna fråga, skylla sig själv.

KE

Mer läsning

Annons