Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen man kan ta de här bilderna"

/
  • Bettina Rheims har under sin snart 40-åriga karriär fotograferat ett otal stjärnor. I bakgrunden skymtar hennes porträtt på Mary J Blige, Gwen Stefani och Kristin Scott Thomas.
  • Fotografen Bettina Rheims säger att hon inte tyckte om sig själv som ung, men att fotograferandet har gjort att hon trivs med sig själv.

Bettina Rheims kommer farligt nära de personer hon fotograferar. Själv säger hon att det beror på att hon är kvinna. Nu ställer hon ut på Fotografiska i Stockholm.

Annons

Hud och nakenhet. Det är ord som ständigt återkommer när den franska fotografen Bettina Rheims bilder beskrivs. På Wikipedia tillskrivs hon också ett citat där hon säger att hon är en "hudens fotograf".

Själv skakar hon på huvudet när uttalandet kommer på tal.

– Nej, det har jag aldrig sagt. Det är en formulering av Catherine Deneuve. Hon skrev det i förordet till en av mina böcker. Det som intresserar mig är det som finns under huden, säger Bettina Rheims.

Hon passar också på att betona att hon inte är en modefotograf, en etikett som ofta klistrats på henne.

Det bärande temat är istället kvinnor och genus. De jättelika bilderna på utställningen "I'll be your mirror" följer Bettina Rheims karriär från 80-talet fram till i dag. De föreställer nästan uteslutande kvinnor. Några är megastjärnor och supermodeller, andra okända. Alla är närmast provocerande vackra.

Att Bettina Rheims blick är så tydligt koncentrerad på kvinnan har en enkel förklaring. Det är något som fascinerar henne. Mannen som motiv intresserar henne inte alls.

Flera av bilderna på utställningen är närmast plågsamt intima. Kanske särskilt de som föreställer popikonen Madonna. Bettina Rheims förklarar att processen för att uppnå den intensiva närheten är komplicerad och krävande.

– Det påminner om att dansa med någon. Du anländer till baren och där sitter någon som du aldrig har träffat. Sedan får du en tango. Jag känner inte de personer som jag fotograferar. Mitt lilla ögonblick uppstår när de förbereder sig, sminkar sig. Då kan jag observera dem. Få dem att tycka om mig.

Är det viktigt att de tycker om dig?

– Ja! Vi måste bygga en oerhört stark relation på väldigt kort tid. Det kan handla om timmar, ibland om minuter. Men när det uppstått ett förtroende så kräver jag mod, säger Bettina Rheims och påpekar att det händer att kvinnor säger nej till henne.

– De förklarar att de tycker om och respekterar mitt arbete, men de vill inte ställa upp. De tycker att upplevelsen tränger för djupt. Det blir för avslöjande.

Enligt Bettina Rheims präglas hennes fotograferande av ett givande och ett tagande.

– Jag får något. Men jag ger också. De personer jag fotograferar lär sig något om sig själva. De får en tydligare bild av vad det innebär att vara kvinna.

Vilken betydelse har det att du själv är kvinna?

– Det är helt avgörande. I början av min karriär menade många att jag inte borde ta den här typen av bilder eftersom jag är en kvinna. Jag hävdar tvärtom att det är en anledning till att jag bör ta de här bilderna eftersom jag förstår och respekterar kvinnor. Och de känner det. Annars skulle de lämna studion. Ingen man kan ta de här bilderna.

Mer läsning

Annons