Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Bergman avtäcks i Ockelbo

/
  • De svenska frimärkena har formgivits av Gustav Mårtensson. Förlagor är ett porträttfotografi av Laszlo Willinger, och en akvarell av Stina Wirsén efter foton av Sven-Gösta Johansson. Lars Sjööblom graverade Willinger-porträttet.
  • De svenska frimärkena har formgivits av Gustav Mårtensson. Förlagor är ett porträttfotografi av Laszlo Willinger, och en akvarell av Stina Wirsén efter foton av Sven-Gösta Johansson. Lars Sjööblom graverade Willinger-porträttet.
  • Det amerikanska frimärket har utformats av Ethel Kessler efter ett fotografi av Laszlo Willinger.

Annons

Det är skådespelaren Ingrid Bergmans dag. Hon skulle ha fyllt 100 år i augusti 2015. En av filmhistoriens största stjärnor, legendarisk på bioduken i ”Casablanca”.

Minnet ska firas och att bli frimärke är en ära. PostNord ger i dag ut två Ingrid Bergman-frimärken, för utrikes brev – hon var ju känd i hela världen. Även ett amerikansk Ingrid Bergman-frimärke släpps, i samarbete med US Postal Service.

Alla tre utsökta arbeten. Märkvärdiga. De svenska formgivna av Gustav Mårtensson efter fotoförlagor och efter en akvarell av illustratören Stina Wirsén.

Postens avtäckningsceremoni för jubileumsutgåvan ”Ingrid Bergman 100 år” sker torsdag 20 augusti med Ingrid Bergmans dotter Isabella Rosselini på plats. I Wij Trädgårdar i Ockelbo. Märkvärdigt det också.

Rossellini ska framföra en egen teaterföreställning i Wij Valsverk (fredag 21 augusti) men givetvis medverka vid själva firandet av Ingrid Bergmans 100-årsjubileum. Det sker lördag 22 augusti med filmvisningar, filmfestival och filmsamtal. I Ockelbo. Märkvärdigt.

Övriga Sverige får vänta. På måndag 24 augusti hålls en jubileumsgala för Ingrid Bergman på Dramaten i Stockholm.

På fredag 28 augusti har Stig Björkmans dokumentärfilm ”Jag är Ingrid” svensk biopremiär. Även i Gävle som det ser ut.

På födelsedagen 29 augusti hyllas Ingrid Bergman i Filmhuset i Stockholm med en visning av "En kvinnas ansikte" från 1938.

Senare under hösten släpps en ny dvd-box med hennes svenska filmer.

Inför jubileumsåret har åtta långfilmer restaurerats digitalt av Svenska filminstitutet för visning i Sverige och Europa. Bergman uppmärksammas också med retrospektiver på festivaler och cinematek i bland annat Paris, Bologna, Hamburg, Lissabon och Helsingfors.

Svenska skådespelaren Ingrid Bergman avled 1982. 2015 var hon årets affischnamn på filmfestivalen i Cannes. Märkvärdigt.

Mer läsning

Annons