Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intervju: Suzanne Osten bryter det sista tabut

/
  • Suzanne Osten är nöjd över förvaltningsrättens beslut att sätta 11-årsgräns på hennes nya film
  • Suzanne Osten berör ämnet psykisk sjukdom hos föräldrar i sin nya film
  • Åttaåriga Ti (Esther Quigley) bestämmer sig för att ta upp kampen mot sin mammas demoner i

I tisdags fick Suzanne Osten besked om att förvaltningsrätten ändrar den tidigare satta 15-årsgränsen på hennes nya film "Flickan, mamman och demonerna". På fredag, när filmen går upp på bio, kommer den att kunna ses även av 11-åringar.

Annons

– Det känns som om förnuftet talar, säger hon.

Suzanne Osten ses som en pionjär inom utvecklingen av teater och film för barn och unga. Men när hon gjorde filmen om den åttaåriga Ti, som lever tillsammans med sin psykiskt sjuka mamma Siri, med barn som tänkt målgrupp, stötte hon på oväntad patrull. Statens medieråd satte i mars en 15-årsgräns på "Flickan, mamman och demonerna", vilket i praktiken gjorde den förbjuden att se för barn på bio.

– Jag blev förvånad, kort sagt. Jag har ändå arbetat med att testa filmen på barn från 7 år och uppåt, och den är skriven och framarbetad under 15 års tid. Men jag underskattade den enorma kraften i tabut psykisk sjukdom, säger Suzanne Osten till TT.

"Flickan, mamman och demonerna" har utvecklats från pjäsen "Flickan, mamman och soporna", som i sin tur bygger på Suzanne Ostens bok med samma titel från 1998. Pjäsen sattes upp på Unga Klara och turnerade internationellt i drygt tio år.

Att utveckla projektet till film är en tanke Suzanne Osten har burit med sig länge. Hon växte själv upp med en mamma som drabbades av schizofreni, och har snuddat vid temat i några av sina tidigare filmer. Hon förklarar att det mesta i den nya filmen bygger på research, men att engagemanget kommer från de egna erfarenheterna.

– Jag kommer ärligt talat inte ihåg särskilt mycket av min barndom. Visst kommer jag ihåg hur mamma grät – det var en väldig upplevelse av maktlöshet. Och att vi spelade kort. Hon hade humor, och det fanns nog ett slags kamratlig jargong mellan oss. Och att den här flickan inte är rädd för mamman, det känner jag igen. Jag var aldrig rädd för min mamma. Jag var mycket bekymrad.

Varför tror du att ämnet psykisk sjukdom väcker så starka känslor hos vuxna?

– Det är det sista tabut vi är rädda för, och det är så skrämmande för vuxna människor. Det är skrämmande för alla som lever med det – för att inte tala om för alla barn som lever instängda med det 24 timmar om dygnet. Det här är bara en film på 90 minuter, med mycket hopp. Det kommer gå bra, säger vi i början. Men det finns ju barn i verkligheten som går under i sådana här miljöer.

Det är inte första gången en av Suzanne Ostens filmer barnförbjuds. 1996 råkade hennes film "Bengbulan" ut för samma öde. Debatten som följde var tuff, och Suzanne Osten berättar att hon då stundvis tvivlade på sig själv. Idag är hon däremot helt övertygad om att det är bra att låta barn komma i kontakt med konst som av vuxna kan uppfattas som jobbig. Men det måste göras professionellt.

– Mitt skyddsfilter är kvalitet. Jag hävdar att jag gör kvalitet. Det är väldigt provocerande, men det jag gör är jäkligt noggrant gjort. Jag arbetar med superprofessionella skådespelare, hantverkare, fotograf. De bästa. Jag kan bara försvara mig så.

Mer läsning

Annons