Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INTERVJU: Tony Parsons – från punk till mord

/
  • Författaren Tony Parsons besökte nyligen Sverige och deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby.
  • Författaren Tony Parsons besökte nyligen Sverige och deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby.
  • Tony Parsons har gått från att vara rockjournalist till deckarförfattare.

För 16 år sedan fick journalisten Tony Parsons en bästsäljare med sin självbiografiska roman "Mannen och pojken". Sedan dess har han skrivit krönikor i tidningen The Sun och en rad relationsromaner för män, ­ för att nu sadla om och börja skriva kriminalromaner.

Annons

– Det tuffaste är att skriva en thriller som också har en känslomässig kraft, att skriva något som gör att man vill vända blad samtidigt som man har en tår i ögat, säger han.

För att åstadkomma detta har han även i sin första kriminalroman, "Murder bag", använt sig av sig själv. Huvudpersonen Max Wolfe är ensamstående pappa med de problem detta medför, samtidigt som han jagar en seriemördare i London. Boken gick direkt upp till den brittiska försäljningslistans förstaplats, något som Parsons kommenterar så här:

– Det var tio år sedan jag hade en bok på förstaplatsen. Man blir van vid det. Och praktiskt sett, så vill ju de som investerat i utgivningen ha sina pengar tillbaka.

Parsons, som är 62 år gammal, var under många år rockjournalist. Han skrev för New Musical Express och var en av de tongivande journalisterna när det gällde att bevaka punken. Han reste ofta på turné med banden, och är full av historier ­som till exempel när amerikanska sydstatsbandet Lynyrd Skynyrd råkade i slagsmål på en skotsk pub.

– Det var en kul tid, men den var också väldigt krävande.

Efter att ha skiljt sig från sin kollega Julie Burchill skrev han den självbiografiska boken "Mannen och pojken", om hur det är att vara en ung ensamstående man som har hand om ett barn. Den blev en bästsäljare och har sålts i över en miljon exemplar. Sedan dess har han både skrivit böcker, jobbat för tv och tidningar och ofta hamnat i kontroverser.

– Jag träffade Sam Mendes när han skulle regissera "Skyfall", och kunde inte förstå varför han ville göra det. Han sa att han älskade böckerna. Jag läste om dem och blev inspirerad. ­ Tänk att som Ian Fleming skapa en fiktiv karaktär som kan leva kvar i decennier. Det ville jag också göra.

Så föddes Max Wolfe. Det tog Parsons fem år att skriva boken och 24 timmar att sälja kontraktet för "Murder bag" och dess uppföljare.

Boken handlar till stor del om män som gått på en av Englands internatskolor.

– Det var ett par år efter kraschen, och det var stor ilska mot banker och kapitalister, som klarade sig, medan de fattiga led. Det fanns en djup känsla av att vilja utkräva hämnd, och det använde jag mig av i boken.

"Slaughter man" heter bok nummer två om Max Wolfe, som nyligen har kommit ut i England. Liksom när det gällde "Murder bag" har kritikerna varit mycket positiva.

– Jag har sagt att det ska bli minst tre böcker om Max. Sen får vi se. Jag tror inte att jag kommer att tröttna på honom.

En dålig tv-film baserad på "Mannen och pojken" har gjort honom skeptisk till filmatiseringar, men han säger att han före besöket på deckarfestivalen i Visby skrivit på ett kontrakt för en "Murder bag"-film.

– Ett engelskt bolag. Det kändes som att vi har samma syn på hur den filmen ska se ut.

Mer läsning

Annons