Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja, John Ajvide Lindqvist kan trolla!

/

En ny bok av John Ajvide Lindqvist är både skräckroman och självbiografi. Så galet att det fungerar! Och Arbetarbladets kulturredaktör tvingas be om ursäkt för förra årets griniga recension!

Annons

John Ajvide Lindqvists nya roman handlar om en John Lindqvist som ska komma att skriva bästsäljaren ”Låt den rätte komma in”.

Verklighet och fantasi glider in i varandra. Det är konstigt nog rätt logiskt.

Bokens John är 19 år och trollkarl. Men sak samma, författare eller trollkarl. De sysslar båda med förvandling och förvillelser.

John flyttar in i ett gårdshus på Luntmakargatan, mitt i Stockholm, nära den skrämmande Brunkebergstunneln. Nära även det som numera kallas Olof Palmes gata vilket inte är oväsentligt i sammanhanget. Det är hösten 1985. Mordet på en statsminister väntar på att hända.

John Ajvide Lindqvist avslöjar gärningsmannen. Vad större kan en svensk författare egentligen göra!

Med ”Rörelsen” tar sig John Ajvide Lindqvist en plats i den svenska litteraturen. Han framstår plötsligt som lika central som säregen. Han utforskar både vår Sverigebild, ett samhälle i förändring och konstens gränsöverskridande möjligheter.

Och här och nu måste jag deklarera att jag hade fel i mitt omdöme om John Ajvide Lindqvist förra bok ”Himmelstrand”. Jag klagade på författaren som en klen Stephen King-epigon.

Men i ljuset av ”Rörelsen. Den andra platsen” förvandlas också ”Himmelstrand”. Romanerna förhåller sig till varandra. ”Rörelsen” är förhistorien. Författaren bygger ett eget universum. ”Himmelstrand” berättade om en skock campinggäster som förflyttades som till en annan dimension, till ett dött, plant, grönt fält. Ett ingenting.

”Rörelsen” berättar om Johns längtan efter att befinna sig just i detta gröna ingenting, där han kan vara sig själv och inte ett trasigt mobboffer från Blackeberg.

Boken kallas ”en magisk självbiografi med vacklande gränser mellan fakta och fiktion”. Den innehåller massor av referenser till författarens tidigare fiktion och John Ajvide Lindqvist har verkligen haft en trollkarlskarriär, enligt alla tillgängliga uppgifter. Hemma var stockholmsförorten Blackeberg som sen kom att spela roll i vampyrsuccén/skräckfyllda barndomsskildringen ”Låt den rätte komma in”.

Att han dessutom har gjort inbrott i Lidingövillor, chillat med skinnskallar och känner sig skyldig till Palmemordet, ska vi kanske inte ta för givet.

Romanens John trycker i sitt dunkla gårdshus. Lyfter skivspelarens nål till samma Depeche Mode-låt om och om igen. Han är isolerad, pank, socialt inkompetent. På väg att bli galen.

John ser hur en mystisk, mörk vätska håller på att tränga fram genom en spricka i taket i fastighetens gemensamma tvättstuga. Något har tagit sig igenom från en annan värld. Det erbjuder olyckliga människor befrielse.

Och även gemenskap, upptäcker John. Andra ensamma hyresgäster känner suget från tvättstugans okända gäst som kräver blod i ett badkar. En rad tragiska stockholmsexistenser stiger därvid fram ur den koncentrerade texten.

Fantasyscenerna är brutala men inte så fåniga som det kanske låter. Verkligheten skevar, i galenskapen såsom i författandet. John Ajvide Lindqvist illustrerar detta. Hans skriver om skapandet, rörelsen över till något större, mitt i skapandet. Däri ligger den verkliga magin. Man skulle nog kunna säga att John Ajvide Lindqvist får ut mer av sin Infernokris än Strindberg.

Innan jag klagade på ”Himmelstrand” borde jag förresten ha lyssnat på vad Svenska Akademiens Horace Engdahl sa 2007:

”Som författare är John Ajvide Lindqvist inte helt enkel att bedöma. Vi får ge oss till tåls. Och se om det som berör oss så starkt är en godtycklig effekt eller en medveten konstnärlig strategi.” (Tidningen Vi, 2007)

Men i dag vet vi mer.

Ytterligare en roman ska följa efter ”Himmelstrand” och ”Rörelsen” i det som John Ajvide Lindqvist kallar en trilogi med namnet ”Platserna”. Han behärskar det trolleri som är litteratur. Han har definitivt en plan.

Mer läsning

Annons