Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är less på gnölet

Annons

Varför vill ingen prata om kultur?

Folk står i kö i spalterna för att prata om annat. Som det där med nedläggningen av Gävle Beroendecenter och andra nedskärningar inom socialtjänsten.

Klart ni kan prata om det! Jag är också emot försöken från kommunens sida att glesa ut maskorna i skyddsnätet. Det är illa.

Men det står faktiskt inte i en direkt relation till projektet med kulturhuvudstad. Penningfrågorna i en kommun är mer komplicerade än så. Vilket till exempel socialdemokraten Sven Eric Lundahl – som klagade i veckan – borde veta; han har själv varit politiker.

Siffror som ser monstruösa ut om man rycker dem ur sitt sammanhang, som de där 100 miljonerna, visar sig vid närmare granskning vara ganska harmlösa (det handlar om många verksamheter och lång tid). Det är ju ingen hushållsbudget vi pratar om. Ändå blir de liksom mytiska i insändarbåset.

Vad beror gnället på?

En tendens som jag kan ana är jantelagen. Vi ska inte tro att vi är något. Vi ska inte tro att lilla Gävle (med omnejd) har något att komma med. Vi ska inte försöka blåsa upp oss småskitar till något stort.

Min motfråga: varför inte det? Varför duger inte vi när norska Bergen, Liverpool, Riga, Weimar och många andra gör det. Varför ska vi utgå från att vi är så mycket sämre?

Vi kan väl åtminstone försöka sträcka på den regionala ryggen någon enda gång och vara lite stolta över det vi är och har.

Ett annat skäl till gnället kan vara att ingen av oss som lever utanför projektgruppen vet vad projektet ska innehålla. Vi rör oss alla nyfiket, undrande och misstänksamt runt det stora svarta hål som är själva satsningen.

Det är knepigt att prata om något så hemligt som kulturhuvudstadsårets innehåll. Lättare då att sucka över pengar – för pengar kan alla prata om i detta ekonomismens tidevarv.

Härom veckan lättade projektgruppen lite på förlåten och vi fick några aningar om vad som kan hända. Men det mesta är ännu höljt i dunkel.

Snart får vi se.

Kan inte säga att jag ser med jubel på kulturhuvudstadsprojektet. Jag är till exempel tveksam om satsningens långsiktiga verkan och jag oroar mig för att den ska bli för mycket jippo.

Men jag är less på gnölet, det inskränkta knotandet.

Säga vad man vill om resultatet, men det är hoppfullt att kommunen väljer att lyfta kulturfrågorna i vid mening. Kultur gör oss i och för sig inte till friskare eller bättre människor, men den ser oss och bekräftar oss som levande, kännande, tänkande och (med)skapande varelser.

Jag är journalist, skattebetalare i Gävle, kvinna. Men först och främst är jag människa. Därför tror jag på satsningen hurdant än resultatet blir.

Mer läsning

Annons