Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag slår inte vad

/

Det är löjligt att försöka gissa. Men man har ju svårt att låta bli. Det hör till att spekulera i vem som ska bli årets nobelpristagare i litteratur. Hur meningslöst det än är. Om man inte är en gambler.

Annons

Ordet spekulera associerar till pengar vilket är precis vad saken handlar om så här dagen före det stora tillkännagivandet. Beräkning. Det är inte enbart nobelpristagaren som kammar hem en ansenlig summa. Vem som helst kan inte vinna litteraturpriset, men vem som helst kan vinna på litteraturpriset.

Den som satsar utgår från antagandet att det går att ha en uppfattning om sannolikheten i olika val.

Utifrån till exempel författarnas kön, språkområde, genre, ålder, o-kändisfaktor. Dags för en dramatiker? Dags för en utomeuropé? Är hon tillräckligt gammal? Har han blivit förbigången?

Även politisk aktualitet anses ha betydelse. Den arabiska revolutionsvåren borde tala för den syriska poeten Adonis, som dessutom varit favorittippad flera år i rad och under de senaste veckorna haft klart lägst odds hos Ladbrokes. Adonis har å andra uttalat sig kritiskt om upproren i Syrien, han ”stöder inte protester som startar i moskéer”.

Matematiskt framstår den feministiska egyptiska författaren Nawâl El Saadâwi ,som aktivt deltog i protesterna i Kairo, som ett mer adekvat val.

Numera tycks det dock också som att man måste räkna in Svenska Akademiens förtjusning i överraskningseffekter i ekvationen. Är utropen inför ständige sekreterarens avslöjande ljuv musik? Fnissar de oberäkneliga aderton? Är de mänskliga?

Hos vadslagningsfirman Unibet ligger inte Adonis utan japanen Haruki Murakami på förstaplatsen som hetaste tipset. Nobelpriset till min personliga favorit Murakami 2011?! Det vore för bra för att vara sant.

Då tror jag mer på Kanadas storartade novellkonstnär Alice Munro. Men det är bara en känsla, ingen sifferexercis.

Det kan vara skämmigt för en kulturredaktör att aldrig ha hört talas om den indiska poeten K. Satchidanandan (med samma odds som både Alice Munro, Don Delillo och Cormac McCarthy). Jag tänker dock inte satsa några pengar på att okunskapen aldrig behöver avslöjas.

Mer läsning

Annons