Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag tror på Ko

Annons

Nu har jag räknat ut vem som får årets Nobelpris i litteratur.

Det är en man, han är gammal, han är poet, han är varken europé eller amerikan.

Jamen, eller hur. Det är ju enkel matematik.

Ett plus ett blir Ko Un.

Det hör man ju nästan på namnet.

Fast nej, matematik har tyvärr inte ett dugg med saken att göra. Även om vi kunde önska det ibland.

Så att vi på kulturredaktionen hann läsa på och hade kloka ord att säga om litteraturpristagarens omfångsrika produktion.

Men det går inte att räkna ut vinnaren i förväg, hur mycket man än försöker.

Och det går inte att plöja hela författarskap på arbetstid.

Man skulle behöva avverka både Amoz Oz, Assia Djebar, Joyce Carol Oates, Herta Müller, Philip Roth, Adonis, Antonio Tabucchi, Caludio Magris, Haruki Murakami och Ismail Kadaré, för att ha en suck att hänga med.

Och då har jag endast nämnt de tio hetaste namnen. De som har lägst odds hos spelföretaget Ladbrokes just nu.

Allra hetast är israelen Oz.

Sydkoreanen Ko Un ligger bara elva.

Men han är mitt tips.

Man kan nämligen inte föreställa sig att Svenska Akademien sitter instängda därinne och säger någonting annat än att vi måste för helskotta prioritera Asien eller Afrika i år. Och vi måste för tusingen ha en lyriker den här gången.

Berättare, dramatiker, européer och engelskspråkiga har det drällt av under Horace Engdahls tid som Svenska Akademien ständiga skreterare.

Det har, när man tänker efter, varit relativt kända namn.

Det har snabbt gått att hosta upp deras böcker i svensk översättning. Flera har inte ens varit dammiga på biblioteken.

Ko Un är i och för sig inte heller någon doldis. Sydkoreas mest kända poet finns bland annat utgiven på det lilla värmländska förlaget Heidruns som, om Ko Un blev årets pristagare, förmodligen skulle tiotusendubbla sin omsättning på en eftermiddag.

Okej, jag håller kanske på Ko Un bara därför att det känns som att en enkel buddhistmunk (före detta åtminstone) ligger i tiden. Ko Uns liv är en dramatisk historia som löper parallellt med Koreas politiska utveckling.

Vilket om inte annat borde tilltala Peter Englund, historikern, som i morgon klockan 13 för första gången träder ut i rollen som Svenska Akademiens nya ständiga sekreterare för att möta tv-kamerorna och avslöja pristagarens namn.

Det kan vara Ko Un.

Det kan vara Ngugi wa Thiongo från Kenya som skriver på kikuyufolkets språk. Eller den syrisk-libanesiska poeten Adonis som varit favorittippad i åratal.

Det kan lika gärna vara någon helt annan.

Som vi aldrig hört talas om.

Det hör till Nobelprisets varumärke att det fortfarande lyckas vara lika hemlighetsfullt.

Och oberäkneligt.

Litterära pristagare avslöjas förresten även i Gävle just i morgon. Agnes von Krusenstjernasällskapet delar traditionsenligt ut Agnespriset till unga skrivarförmågor.

Vem eller vilka som vunnit i år meddelas på Kafé Edbom på Stadsbiblioteket klockan 19. Belöningen är 1 000 kronor och ett diplom.

Den som går dit för att lyssna kan passa på att sno åt sig det enda låneexemplaret av Ko Uns ”Fråga månskenet om vägen”.

Mer läsning

Annons