Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Öjvind Swahn död

/
  • Jan-Öjvind Swahn har dött. Han blev bland annat känd som programledare i det populära tv-programmet

Folklivsforskaren Jan-Öjvind Swahn har avlidit, 90 år gammal, uppger hans familj för Sveriges Radios "Kulturnytt".

Annons

Jan-Öjvind Swahn blev en folkkär profil i både radio och tv som programledare för "Fråga Lund" och "Kvitt eller dubbelt". Han var även ett av de berömda "Skäggen" i tv på 1960-talet.

"Fråga Lund" sändes första gången hösten 1962 och pågick ända fram till december 2000, då det slutligen lades ned av SVT. Jan-Öjvind Swahn var både programledare och paneldeltagare under de första åren och var själv med att rekrytera de övriga medverkande i programmet. Bland hans kollegor fanns historikern Jörgen Weibull, fysikern Sten von Friesen, språkvetaren Gerhard Bendz, medicinaren David Ingvar och zoologen Carl H Lindroth. Swahn kom att bli den siste paneldeltagaren i livet. Ett av de första programmen går att se på SVT Öppet Arkiv.

Swahn har skrivit en mängd böcker på ämnet folklore, och hade även en plats i den Gastronomiska Akademin. Han blev docent i etnologi i Lund 1955 och var också folklorist vid Åbo Akademi 1977 fram till 1992. Han huvudarbete är The tale of cupid and psyche (1955), enligt Nationalencyklopedin. (TT)

Mer läsning

Annons