Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzig Dagerman-tolkare till Gävle

/
  • Daniel Östersjö har tonsatt Stig Dagermans diktcykel

Annons

”Vem vet vad frihet är, Birgitta, / om icke den som älskar gränslöst?”

Stig Dagerman skrev orden i den långa dikten ”Birgitta svit” som publicerades första gången 1950.

I vår tid kan vi också höra dem i en tonsatt tolkning gjord av vis-jazzsångaren Daniel Östersjö.

Hösten 2015 släppte Östersjö cd-n ”Birgitta svit” som enligt musiktidningen Lira har förutsättningar att bli en klassiker. Nu kommer han till Gävle för att framföra sin Dagerman-tolkning i Kulturhuset Gävle torsdag 11 februari.

Birgittasviten är en svårmodig betraktelse över kärleken och livet. Daniel Östersjö behandlar den varsamt i en stilla singersongwriterversion som ibland tangerar country vilket inte alls passar så illa.

”Sångerna är interfolierade med musikaliska intermezzon och bildar en helhet som är meditativ och tankeväckande”, enligt Daniel Östersjös egen beskrivning.

Det finns inga tidigare inspelningar av ”Birgitta svit” så detta projekt fyller ett hål i kulturlivet, framhåller han.

Däremot finns faktiskt en kortfilm, ”Birgitta svit” av Göran du Rées 1987, där musik av Carl Orff och Gluck används till Dagermans text. När dikten lästes i Sveriges Radios ”Dagens dikt” förra året valde man istället att ackompanjera den med Sibelius. Att förhöja poesiupplevelsen med dramatiska toner har lockat.

Men om du hellre vill höra Stig Dagerman själv framföra sin diktcykel är detta faktiskt möjligt, i en spöklikt allvarsam uppläsning som finns tillgänglig på Youtube.

Daniel Östersjö uppträder på Nya Kulturhuset Gävle tillsammans med Fredrik Cerha, gitarr och Johan Nyberg (på skivan medverkar även sångerskan Maria Grönlund och ytterligare några musiker).

”Birgitta svit” framförs under arrangemanget Rullande Pennan – ett berättarkafé som på torsdagen drar igång en ny säsong under ledning av Liselott Fluhr och Bengt Söderhäll.

Rullande Pennans idé är att vara mobilt och inspirera till skrivande genom att dyka upp på olika platser och med nya gäster. Den här gången anger Dagermans melankoli melodin.

Mer läsning

Annons