Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Je Suis Charlie i Hofors

/

Med en kuslig timing öppnar en ny utställning på Galleri Boken i Hofors. Den har en aktualitet som vi helst hade sluppit.

Annons

Mats Falk, vars bilder visas, är satirtecknare, och för en dryg vecka mördades flera av hans kollegor brutalt i Paris.

– Det är en oerhört otäck koppling.

Även Mats Falk, bosatt i Österfärnebo sedan några år, fick anledning att ställa sig frågan: Vågar jag rita det här?

Nu ska det genast konstateras att Mats Falk är en mildare karikatyrtecknare än de verksamma i Charlie Hebdo. Muhammed tittar inte fram någonstans och tonen är underfundig snarare än konfrontativ.

Mats Falk, vars teckningar publiceras i dagstidningar men också i Kamratposten, är inte så upptagen vid personer i sina bilder. Visst, här finns Putin – både som babusjkadocka och spelare i ett bordshockeyspel – och Barack Obama, men den vässade pennan riktas snarare mot strukturer än mot enskilda personer. Välkommet, då ofta rena angrepp på utseenden försvaras som satir, trots att teckningen eller skämtet inte gör mycket annat än att påpekar att någon är fet.

– Satiren ska slå uppåt, mot makten. Det är vad satiren är till för, säger Mats Falk.

Europas ekonomiska kris är ett ämne som återkommer i flera bilder, vilket säger någonting om vilken politisk nivå som intresserar Mats Falk som satirtecknare. Ett grekiskt tempel som en vagga – demokratins hemvist i gungning.

I en annan har elbolagens namn målats på hagelpatroner och på en bild är Jenny Lind sur på en sedel, en kommentar till löneskillnader mellan könen.

Den bild som jag fastnar mest för, är tablettasken BP (som förvanskats till Beach Petroleum) där det lakritsliknande godiset består av oljesvarta fåglar.

Satirteckningar ska helst inte vara för uppenbara, med ett skämt som gapflabbar innan man ens har hunnit vila blicken. Men inte heller ska det vara så långsökt att blott en införstådd skara förstår. Mats Falk hittar en bra balans.

Mer läsning

Annons