Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jelinek i topp!

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons


Österrikiska Nobelpristagaren Elfriede Jelinek kollade in kultursidan i Arbetarbladet i veckan och uttryckte sin belåtenhet. Vi var nämligen en av få tidningar i världen som i måndags kunde publicera hennes superaktuella, briljanta essä om ”De övergivna” i Amstetten (apropå Fritzl-rättegången). Fatta, hur exklusivt. Schysst Elfriede!Ordföranden i Stig Dagerman-sällskapet förmedlade kontakten med Elfriede Jelinek (se ovan), och fixade så att texten blev översatt till svenska. Finemang Bengan!
Bekräftar vad vi alltid misstänkt, att opera är folkligt i största hemlighet. Bara det att vi aldrig vågat känna oss hemma i salongerna.
Malena Ernman lär med största säkerhet locka ny publik till Kungliga Operan i maj när hon sjunger Rossinis ”Askungen”, konstaterade musikskribenten Claes Wahlin i Aftonbladet i onsdag. Men först. Finalen.Parant Folkteaternskådis med stor närvaro och röst som verkligen bär. Aktuell i föreställningen ”Som en örn”, en monolog till dragspelsmusik, där hon porträtterar sekelskifteskonstnären Anna Boberg. Kan ses nästa gång på Länsmuseet i anslutning till Anna Boberg-utställningen, 31 mars.
Islossning i svensk litteratur? Årets vårbokflod är inte att leka med. Just nu översvämmas vi av nya intressanta romaner från begåvade författare. Sofia Rapp Johanssons ”Tills skulderbladen blivit vingar” är otäck men en favorit.


Kommunledningens inbjudan till Gävle 2025. En så kallad vision, det vill säga ett dokument med vattniga partiprogramfloskler och där kommers nämns före kulturliv. Vi hälsas även välkomna till ”den rena staden”. Klottersanerad och motståndsbefriad? Storebror har städat? Huvva.

anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Ryktet om rivningshotet sprider sig. Professor Louise Nyström vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona är en av dem som varnar för konsekvenserna av arenaprojektet (läs mer på morgondagens kultursida!).

Lotta Lotass (2), 8 mars (3), Naja Marie Aidt (4), Länsmuseet i Gävle (5).

Mer läsning

Annons