Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jo med en inandning

/

När en del människor säger ”nej” så gör de det liksom på inandning. Ett introvert och hopsnörpt ”nej” som direkt skapar lite obehaglig stämning.

Annons

Ett avvisande sus mer än artikulerat tal. En människa som säger ”nej” på inandning är alltid antingen lite förorättad eller lite bättre än personen den pratar med.

Att säga ”jo” på inandning är däremot något helt annat. Om alla variationer på det skriver man i nya numret av den eminenta tidskriften Språktidningen. Språkkonsulterna Linnea Hanell och Linus Salö nagelfar ”inandnings-joet” från alla håll och kanter. Riktigt så enkelt som att det är så man svarar ”ja” i Norrland är det förstås inte, får vi veta. Dessutom passar de på att lansera en ljudhärmande stavning för detta talfenomen:

””

Det vore väl spännande om det kunde smyga sig in i skriftspråket? ”Schvuu” som det heter på omslaget är ju lite otympligt.

Numret är minst sagt fullmatat. Ett smakprov: pinsamma tystnader, hotet mot nynorskan, porträtt av Lennart Hellsing och en redogörelse för hur språkliga etiketter ska få oss att äta nyttigare grönsaker. Språktidningen är helt oumbärlig för den som är det minsta intresserad av språk. Eller bara av att bli lite mer allmänbildad. Dessutom luktar den precis som en pinfärsk lärobok.

Med detta sommarnummer följer också bilagan ”Språkklurigt”. 36 sidor med språknötter att knäcka och slita sitt hår över. Nördsommaren är räddad.

Mer läsning

Annons