Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joana Carneiro önskade dirigentpinne av tomten

/
  • Joana Carneiro leder Gävle symfoniorkester i kväll torsdag.

Kvinnliga dirigenter växer inte på träd, men några har lyckats ta sig in i herrklubben, och en av dem dirigerar Gävle symfoniorkester i kväll torsdag: Joana Carneiro.

Annons

Joana Carneiro kommer från Portugal och växte upp som ett av nio barn till ett politikerpar. Alla syskon fick lära sig att spela instrument som barn, men det var bara Joana Carneiro som skapade en karriär ur det. Men det var nära att hon i stället gav sig in på läkarbanan, trots att hon redan som barn bestämde sig för att hon ville stå på pulten som vuxen.

– Jag har alltid attraherats av idén om att dirigera, säger hon till sajten SFgate.com. Jag var bara nio år när jag önskade mig en dirigentpinne i julklapp. Men först när jag var 18 år och gick läkarutbildningen fick jag chans att leda en orkester för första gången. Och genast förstod jag att detta är vad jag ska ägna mig åt.

Världens musikkritiker håller med. Redan vid 21 års ålder fick hon ett internationellt genombrott. Hon har hyllats för sina gästspel i konserthusen, men också för sin roll som chefdirigent för orkestrarna Berkeley Symphony och Orquesta Sinfonica Purtoguese. I Sverige har hon dirigerat Malmö symfoniorkester och Sveriges radios symfoniorkester, bland annat, och Gävlepubliken är bekant med henne sedan tidigare. När hon ledde Gävle symfoniorkester i en konsert 2011, skrev vår musikkritiker:

”Joana Carneiro var en liten kvinna, men med stora yviga och böljande gester. Hon dirigerade med hela kroppen och tog i från tårna i de mest stormiga sekvenserna.”

Som chefdirigent för Berkeley Symphony har hon lyft fram samtida kompositörer som John Adams, Esa-Pekka Salonen, Brett Dean, Kaija Saariaho och Gabriela Lena Frank. Hon har också skapat sig en nisch som eftertraktad operadirigent.

Kvällens solist är Roland Pöntinen (piano) och på programmet står Beethovens sjätte symfoni, också känd som ”Pastoralsymfonin”, ”ett välformat dramatiskt vykort” som har en särställning inom Beethovens skapande, enligt Gävle symfoniorkesters pressinformation.

Mer läsning

Annons