Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe Hill flyttas till gamla Gävlefängelset

/

Länsmuseets Joe Hill-utställning ska leva vidare. Men byta skepnad och namn. Den flyttas till Sveriges Fängelsemuseum i Gävle och öppnar i samband med invigningen av det nya Kulturhuset i samma byggnad, på lördag 31 oktober.

Annons

Det är en omarbetad version av utställningen som kommer att visas. ”Joe Hill i väntan på dödsstraffet” heter den fortsättningsvis (istället för ”martyren från Gävle”).

”Vi har valt är fokusera på fängelsetiden och försöker svara på frågan hur det är att sitta i väntan på avrättning och vad det gör med en människa”, meddelar Fängelsemuseets intendent Desirée Kjellberg.

Joe Hill-utställningen placeras i den gamla häktesdelen, i anslutning till den fasta utställningen ”Hotell Hamilton 2.0”.

Sveriges Fängelsemuseum är inrymt i det som tidigare var Gävles cellfängelse. Byggnaden räddades under stor uppståndelse från rivningshot sedan anstalten lagts ner 1986. Under många år fanns här även Lättings kulturförening med bland annat konstgalleri och teatergrupper. Efter Lättings konkurs ska nu en grupp andra föreningar samarbeta om att driva Kulturhuset Gävle.

Vissa aktiviteter har varit igång under höstlovet men först på lördag 31 oktober sker den officiella invigningsceremonin med landshövding Per Bill, öppet hus, mingel, konst och uppträdanden.

Och alltså även nypremiär för Joe Hill-utställningen. Den avslutades på Länsmuseet 7 september men återuppstår i fängelseanpassad form. ”Joe Hill i väntan på dödsstraffet” kommer att kunna ses till 30 december.

*

LÄS MER: En givande utställning om arbetarikonen.

Mer läsning

Annons