Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon Fält får Jazzkannan

/
  • Jon Fält, skolad på Jazzgymnasiet i Gävle och nu vinnare av årets Jazzkanna.   Foto: Lisa Rydberg

Annons

Slagverkaren Jon Fält får årets pris för insatser inom svenskt jazzliv. Riksförbundet Svensk Jazz har till delat honom den fina ”Jazzkannan”.

Jon Fält är född i Gävle 1979, han växte upp i Sandviken och gick jazzgymnasiet i Gävle. I dag tillhör denna trummis sedan länge svensk jazzelit. Han spelar bland annat med Bobo Stenson Trio.

En tidigare merit är Alice Babs Jazzstipendium 2007.

Jazzkannan delas ut med motiveringen:

"Jon Fält är en utmanare! Han utmanar och inspirerar genom sitt sätt att vägra göra det förväntade, alltid med musiken i första rummet. Jon Fält utmanar de konventionella rollerna i en grupp, sina medmusiker, sin publik och inte minst själva musiken. Denne ständigt klangsugne spelman har under många år visat oss nya sidor av vad en musikalisk trumslagare kan bidra med och han har med sin integritet och kompromisslöshet inspirerat många till att tänka om och tänka nytt."

Han är för övrigt den tredje medlemmen i Bobo Stenson Trio som får Jazzkannan, vilket innebär att samtliga i gruppen fått priset, något som gör trion unik. De två andra medlemmarna, Anders Jormin och Bobo Stenson, fick priset 1994 respektive 1997.

Årets Jazzkanna delades ut på klubben Fasching i lördags.

Jon Fält bor numera i Skärplinge. Han ses då och då på hemmaplan i Gävle och Sandviken vid olika konserter – jazzfestivalen Bangen självklart – och har visat prov på att han är ”en av de snabbaste, mest hårtslående och originella trummisarna på den svenska jazzscenen” som Arbetarbladets recensent uttryckte det.

Mer läsning

Annons