Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jösses Jussi, Blanche är också en operasaga!

/
  • Sandvikens glömda stjärna. Svenskättade Blanche Thebom var en älskad amerikansk operaprimadonna som hyllas på Hollywood Walk of Fame, men hade sina rötter i Sandvikentrakten. De två bilderna till höger togs av Arbetarbladets fotograf när hon återvände 1950.

Det är sommaren 1938. Mitt ute på Atlanten stävar Svenska Amerika-linjen exklusiva kryssningsfartyg m/s Kungsholm med sina två höga ljusgula skorstenar.
Ombord finns den unga damen Blanche Thebom, en 23-årig sekreterare som för första gången har besökt sina föräldrars svenska hembygd.

Annons

Mor och far är också med på resan tillbaka till det gamla landet.

Blanche brukar sjunga i kyrkokör till vardags. Nu har hon blivit ombedd att underhålla passagerarna.

Det visar sig efter fartygskonserten att en känd pianist blivit djupt imponerad. Han övertalar Blanche att börja ta sånglektioner.

Resten är Metropolitanhistoria.

Den här sagan om hur en stjärna föds, berättas om och om igen, i tusentals träffar på Google.

När Blanche Thebom dog förra året fanns inte en amerikansk tidning som inte publicerade glödande minnesord.

Och detta om dottern till en tråddragare vid Sandvikens Järnverk.

Hon var primadonna vid Metropolitanoperan i New York i över två decennier.

Trådtrageriarbetaren Carl-Gustav Thebom och hans fru Carolina kom från Årsunda respektive Högbo där de hade gift sig 1893. Bara ett år senare lämnar de Gästrikland för att emigrera till Amerika.

Dottern Blanche föds 1915 i en liten stad i Philadelphia. Som vuxen börjar hon jobba på kontoret i en industrifirma.

Men Sverigeresan förändrar allt. Arbetsgivaren erbjuder sig till och med att finansiera Blanches sånglektioner för de bästa lärarna i New York.

1944 gör hon succédebut på Metropolitans världsberömda scen i New York.

Det är ungefär samtidigt som Jussi Björling uppträder i kyrkor och på nöjesfält hemma i Sverige.

För mezzosopranen Blanche Thebom skulle det bli inte mindre än 359 Metropolitan-föreställningar, 28 roller i 27 operor, under 22 säsonger.

En ”Metropolitan favourite” fastslår The Times; ”Beautiful, stylistically versatile and rich-voiced”.

Om man ska läsa mellan raderna var Blanches Greta Garbo-utseende inget som gjorde saken sämre. ”Hon såg alltid fantastisk ut på scenen, med sitt attraktiva ansikte och sin fina figur, krönt av spektakulärt långt hår”. Lika snygg till och med när hon gestaltade den skäggiga damen i Stravinskijs ”Rucklarens väg.”

Det mörkbruna hårsvallet var så långt att Blanche kunde svepa in sig i det (och sägs ha gjort just så vid ett framträdande, med inte överdrivet mycket kläder inunder). En uppgift hävdar att håret nådde längre än ned till fötterna. Hon klippte det inte på 13 år.

Vem vet, utan rösten hade det kanske blivit Hollywood istället. Blanche Thebom gjorde två roller på vita duken, den ena i ”Caruso – storsångaren” 1951.

Jag får gå till engelskspråkiga Wikipedia för att hitta Blanche Thebom som uppslagsord. Hon är inte den ordinarie svenska musikexporten. Det är bara rötterna som finns kvar. I Sandvikentrakten.

Och jag hade aldrig hört talas om Blanche Thebom, än mindre hört henne sjunga. Men Sandvikenbon Gillis Andersson har försett mig med sin egen grundliga research. Han menar att Blanche Thebom är en ättling att vara stolt över. En av de personer som borde uppmärksammas när Sandviken firar sitt 150-årsjubileum i år.

Inte minst som hon är släkt med Dal-Brita, lokalt betydligt mer berömd.

Dal-Brita har fått både en damm och en mässa uppkallad efter sig. Hon var Blanche Theboms mormorsmor.

Blanche Thebom återvänder till Sverige åtminstone två gånger.

Midsommaren 1938 hade hon fått lära sig att dansa hambo (som ung brukade pappan spela dragspel på dansbanorna). Men vid sitt andra besök i Sandviken 1950 är det en firad artist som tas emot av kommunalråd och disponent Göransson.

Blanche är ståtlig och solbränd, konstaterar Arbetarbladets utsända reporter, och har ”det världsberömda håret” uppsatt i en fläta på huvudet.

Hon talar nästan felfri svenska; ”tacka för det”, säger Miss Blanche. Därefter ges en bejublad konsert i Valhalla. Med såväl operaarior som ”Å jänta och ja”.

1956 uppträder Blanche Thebom i Stockholm. På ett svartvitt foto syns hon, insvept i pälsverk, kliva ombord på SAS-planet och vinka adjö åt sina beundrare.

En operadiva av den gamla skolan, säger minnesorden. ”Blanche could be very grand. She was a little larger than life, extraordinarily elegant”, enligt en kollega intervjuad av San Fransisco Classical Voice.

Efter pensioneringen från Metropolitan ägnar sig Blanche Thebom åt att skola lovande flickor i operakonsten. De kallade henne ”Miss T”.

I en intervju i San Fransiso Chronicle utryckte Miss T dock visst missnöje med den unga generationens uthållighet:

”Opera är inte för alla. Det är en mycket speciell och krävande karriär som kräver järnvilja och ofattbar mental disciplin”

“Känslan i dag är att en vanlig tonåring inte har särskilt mycket disciplin, därför att allting är så lätt, och går så enkelt, med tv och datorer.”

Men Blanche själv hade järnviljan. Kanske kom den från Sandviken. Hon var under en kort tid gift med en bankir. Så kort att varken bröllops- eller skilsmässoår nämns. Hon efterlämnar inga barn. Yrkeslivet fick allt. Rösten – som man kan höra i massor av inspelningar på Youtube och Spotify – låter stort, grymt kontrollerad och självsäker.

Man får känslan av att hon hade samma pondus på scenen och utanför. Hon gick inte bara in i sin roll som Den Stora Operadivan. Hon skapade och behärskade den. Hon är den första amerikan som sjunger på Bolsjojteatern i Moskva. Hon fortsätter att vara inflytelserik inom den amerikanska operan även sedan hon slutat uppträda.

Blanche Thebom har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Men hon beundrade förstås Jussi Björling. Vid ett tillfälle står de samtidigt i en tv-studio på Long Island, inbjudna att sjunga vid en tv-sänd musikfestival 1956.

Blanche Thebom dog i lunginflammation, 94 år gammal, 31 mars 2010.

Några månader senare annonserar en mäklarfirma i San Fransisco ut hennes våning med tre badrum, altan och panoramautsikt, för två miljoner dollar, under rubriken ”Opera diva’s Potrero Hill home on market”.

Mer läsning

Annons