Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel över Ales nya vänner

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Ales NYA vänner
Det var som feber. Hände det i verkligheten? Att musikgeniet Ale Möller och hans band kom till Gävles Konditori Princess en alldeles vanlig onsdagskväll och skapade fullkomlig musikmötesglädje! Vi köpte kaffe och bulle och trängdes med folk som inte tycker att de alltid har råd att kosta på konserthusbiljetter. Nu var det gratis. Och en het, exalterad stämning. Ale svängde med nya vänner, lokala gästartister, flera helt galet skickliga.
Tack Amir Cejvan, Ibrahim Saite Jallow, Hunar Alan Azad, Kaskito N´Gongo, Lennart Englin, Omar Gonzales och Fikret Cesmeli.
Vi jublade. Droppade några känslotårar. Önskade efter nästan två timmar bara mer. Det var en kväll som gjorde världen bättre.

(åter) Ale själv
Ale Möller, husmusikant i Gävle Konserthus. I veckan avslöjades också att han och hans världsmusikband nominerats till Nordiska Rådets musikpris som är storfint och brukar vara på inte mindre än 350 000 danska kronor.
Hoppas beskedet piggar upp. Till och med energiknippet Ale ser just nu lite trött ut. Efter senaste veckans Öppet hus-kvällar, eftermiddagsjam med Gävleborna, plus repetitioner inför konsert med Kulturskolan på söndag. Och så turné till Senegal som väntar.
Oss piggar det upp att få veta att hans samarbete med Gävle Konserthus fortsätter hela 2010 ut.

(ny) Shireen Haj Mustaffa
Konstnär som ställer ut djupt poetiska bilder i Sandvikens konsthall. Hon fyller rummet med stillhet. Begrunda och gläds!

. (ny) Ola Larsmo
Mästerlig svensk författare. Skriver obevekligt och kristallklart i sin nya roman ”Jag vill inte tjäna”.

( ny) Brutalfika
Man ska kanske akta sig för att kalla upplevelsen av bombkrater på Stortorget för cool. Men det är helt klart annorlunda med uteservering intill grushögar och stenkross. Och mystiskt spännande att hitta nya gångvägar mellan kravallstaketen varje dag. En levande stadsmiljö, på sitt sätt. Arbete pågår. I dessa tider. Bara en sån sak.


Videokonstfestival. Gävleborg har stenkoll på den rörliga bild- och ljudkonsten. Festival den här veckan, videokonstvisningar till vardags för jämnan. Tacka landstinget för det. Vi är lyckligt lottade. Och nej, sånt kostar inte sjukhusskjortan.

. anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Nu.

Kulturskolan (1), Svanen (2), Anna Livion Ingvarsson (3), ”Syster” (4), Kulturkiosken (5).

Mer läsning

Annons