Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubilerande ko med rötterna i Sandviken

/
  • Jujja Wieslander och Tomas Wieslander (som avled 1996) med sina skapelser Kråkan och Mamma Mu. Hemma var Åttersta utanför Sandviken, året 1988.
  • Barnboksförfattaren Jujja Wieslander och Mamma Mu-illustratören Sven Nordqvist.
  • Ny Mamma Mu-bok i vår.

Annons

En sävlig ko och en knasig fågel förändrade svensk barnlitteratur när de släpptes på bokmarknaden för 25 år sedan.

Den kemiska sammansättningen råkade bli perfekt. Ett osannolikt radarpar hade skapats. Mamma Mu och Kråkan. Bilderboksfavoriter under ett kvarts sekel.

Men varför? Stor trygg mammakossa, liten besvärlig kråkpojke? Så förutsägbart simpelt var det inte. Båda figurerna är först och främst barnsliga. Finurliga på var sitt sätt. Tokiga kråkan ropar ”ryck mig i fjädern!” åt tokiga kons påhitt. Som att åka bob, bygga koja eller leka med barkbåtar i vattenbrynet. Försiktiga och fördomsfulla Kråkan sätter normen. Men glömmer lika snabbt bort den när han till exempel får för sig att bygga en kråkracerbåt av en cykelslang.

Att våga oavsett vem man är och hur man ser ut, är ett tema som kommer igen. Det är rätt att vara kaxig även om det slutar i en störtkrock med bryggan.

Mamma Mu och Kråkan är gnabbande lekkamrater för livet i en lantlig idyll, bilden av ett sommar- eller vinterlovsparadis. Upptäckarivar, rädsla, dumdristighet, trofasthet och stundens lycka speglas under deras äventyr.

Så också i ”Mera fart, Mamma Mu” nyheten för året, där variationen på temat är vattenlek och Mamma Mu i de tokroliga illustrationerna har ett tjuvlånat cyklop hängande från ena hornet.

Mamma Mu-böckerna av Jujja Wieslander, med teckningar av Sven Nordqvist firar, 25-årsjubileum i år, deklarerar förlaget Rabén & Sjögren.

Men figurerna fanns långt tidigare. I visor, teater och radioprogram, skapade av barnkulturradarparet Jujja och Tomas Wieslander som under många år bodde och verkade i Åttersta utanför Sandviken.

Det var där Mamma Mu och Kråkan föddes, växte upp och slog igenom.

Mer läsning

Annons