Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julbonad i topp

/

Annons

1. (ny) Julbonad I

Vår tids antikapitalistiska paroll är mjuk som en handske, den formulerar sitt missnöje artigt och tittar fram ur ett omsorgsfullt broderi. Eller handlar budskapet om handarbete som förslösad kvinnokraft? Hur som helst, ”Arbetet stör min fritid” är ett fnissigt och berikande bidrag till Västerbergs folkhögskolas elevutställning i Sandviken, signerat Ingegerd Berglund.

2. (ny) Julbonad II

Som sagt, i dag kan protester mot makthavare se vänliga och hoppfulla ut, till exempel som julkort. Och inte vara mindre kraftfulla för det. Den här fina hälsningen förekom nyligen i en australisk demonstration till stöd för förföljda Wikileaks.

Foto: Scanpix

3. (ny) Erik Rask

Vår speciella darling på Gävles konstgrafikers jubileumsutställning i Konstcentrum.

4. (ny) En kultiverad stad

Ingen har pyst cykeldäcken på hela hösten. Ingen snodde prylarna som vi glömde i cykelkorgen och cykellysena som behövs i vintermörkret har fått sitta kvar. Bilister stannar och släpper förbi oss till och med utan övergångsställe.

Men det andra då, säger du. Rånen i Gävle. Terrorskräcken den nya hysterin som tävlar med shoppinghysterin. Allt tecken på ökade ekonomiska klyftor. Javisst. Vi vill bara ge en motbild. Det är inte människor vi ska vara rädda för utan omänskliga system.

5. (ny) Bibliotek

Krama ett bibliotek! Just när man trodde att privatiseringspesten inte kunde bli värre så hittar den en grundläggande demokratisymbol att slå till mot. Nacka ska som första svenska kommun lägga ut alla sina bibblor på entreprenad från årsskiftet. Det rimmar illa med folkbibliotekets roll som frizon från köpsamhället, och urtanken att bildning inte ska vara en pengafråga.

Ut från listan: Kylan! (1), Julens hängen (2), Det svenska rättssystemet (3), The Graphen guys (4), Hustomte (5).

Mer läsning

Annons