Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källskydd veckans topp

Annons

1. (ny) Källskydd

Höga herrar kan tydligen fortfarande betrakta sig som oberörbara i Sverige. Bekvämt, bekvämt. De kan inte bli granskade. Istället blir eventuella granskare själva utsatta för den hårdaste granskningen.

Precis så har det fungerat i fallet ”skandalboken om kungen”. Kulan studsar tillbaka. Budbäraren skjuts.

Men i vilka andra fall ställs så höga krav på vittnesmålen? Varför misstros källorna? Låt oss slippa misstänka en sak att det beror på att det är tjejer som lämnat upplysningarna som boken bygger på.

En svensk mästergranskare avfärdar boken med att det är ointressant om kungen nuppar bredvid (”lite vanlig otrohet bara”).

Samma mästergranskare menar att boken är effekten av en moralistisk trend från USA (jämför Tigergate).

Men ursäkta. Den som säger så missar hela poängen, nämligen att det existerar ett samhällsskikt som tar sig rätten att vispa runt och göra dumheter. En viss person till och med beskyddad av Säpo och på skattebetalarnas bekostnad.

Visst är det av intresse med en bok som drar ner byxorna på klassamhället Sverige. Heter man dessutom Kungen behöver man inte ens skicka fram vakthundsstyrkan den morrar av sig själv. Betänk förresten att skattebetalarna även står för notan för hovets dementiapparat. Fiffigt värre.

Vi har inte hunnit läsa riktigt hela den omtalade boken än. Men vi måste morra över vridningen på debatten. Man förstår mer än väl att uppgiftslämnarna behöver vara anonyma.

2. (ny) Amanda Jansson

Så imponerande! I höstens bästa teaterföreställning från Gävle ”Och i våras var det en kille i en annan skola som tände eld på sig själv”.Foto: Gun Wigh

3. (ny) Bill Sundberg

Så imponerande! I höstens bästa teaterföreställning från Gävle ”Och i våras var det en kille i en annan skola som tände eld på sig själv”.Foto: Gun Wigh

4. (ny) Johnny Mattsson-museum

Träsnidarkonstnären Johnny Mattssons gård i Gamla Gefle ska enligt planerna öppnas för besökare. En god idé. Verkstaden har stått orörd sedan han dog 1970. Vi håller tummarna för att det snart blir möjligt att smeka hans mjuka former på nära håll åtminstone med ögat.

5. (ny) Ted Chikasha

Passionerad konstintendent. En älsklingsguide på Länsmuseet.

Foto: Annakarin Björnström

Ut från listan: Sandvikens Lena (1), Konstbubbla (2), Begåvade Bela (3), Höjdare (4), Kafé Spegeln (5).

Mer läsning

Annons