Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanon med topplista?

En lista över ”150 kulturhändelser som skapat Sverige” har presenterats i Dagens Nyheter under hösten. Läsarna har sedan fått rangordna tio vinnare.
Överst hamnade Pippi Långström.

Annons

”Fem myror är fler än fyra elefanter”, Bröderna Lejonhjärta och ”Karl Bertil Jonssons julafton” fanns också bland de tio.

Man kunde rösta på seriefiguren Bamse, och flera bilderböcker dessutom.

Det är sympatiskt att barnkulturen så självklart får vara med (på en förteckning som inte med ett ord benämns kulturkanon men ändå ser ut som en).

Sveriges, framröstade, tio viktigaste kulturhändelser har dock även en annan, helt gemensam, nämnare. De har spritts med rörliga bilder. De har blivit kända genom tv. De är en tv-publiks val. Det gäller för såväl Jan Johanssons pianovisor som för Vilhelm Mobergs romansvit om utvandrarna, och Nobelpriset i litteratur. Det gäller sannerligen Jonas Gardell romansvit ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Spridningen, tillgängligheten, förde fram dem i topp.

Märktes Norrland på 150-listan? Inte särskilt. Stockholms stadshus, Stockholms Kulturhus, Stockholm stadsbibliotek och Turning Torso kniper platserna istället för exempelvis Kiruna stadshus (byggnadsminne som riskerar att offras för gruvbrytningen). Läste jag fel, var Sara Lidmans västerbottniska Järnbanesvit verkligen inte med? En Hoforsson återfinns på trettondeplats, Lasse Åberg och hans filmkomedi ”Sällskapsresan”.

Uppräkningar av det här slaget får tas med en klackspark. Vi gjorde listan framför allt för att det är roligt, poängterade DN:s kulturchef Björn Wiman.

Kulturhändelserna var dock inte 150 utan anledning. Tidningen Dagens Nyheter fyllde just 150 år 2014 och firade med en jubileumstidning som kom ut på årsdagen 23 december. Tryckt i traditionellt broadsheetformat. En journalistisk fullblodsprodukt fylld av historia och lysande texter bredde triumferande ut sig över köksbordet.

Björn Wiman sa också så här om kulturtopplistan: ”Vi ville visa att kulturen inte bara skildrar samhället utan även är med och skapar det”.

Liksom även en dagstidning kan göra. Med eller utan listor. Om något behöver tilläggas bland de 150 så är det den pappersprasslande 150-åringen Dagens Nyheter!

BJ

Annons