Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksdikt från Sandviken blir vandringsutställning

/
  • Esa Toivonen och Eunice Vidals planerar en gemensam vandringsutställning om kärleken till Sverige, med start i Gästrikland juni 2017.   Foto: Bodil Juggas
  • Efterlyses: försvunnet fotoporträtt av Eunice Vidals i mexikansk dräkt.

Eunice Vidals skrev en kärleksdikt till Sverige, i Sandviken 1987.
Den var invandrarens hyllning till landet.

Annons

Sedan dess har hon levt med sin dikt som ett ständigt pågående kulturprojekt.

Den tonsattes, blev sång och dans och dramatik.

– Från början var det ju egentligen bara en förevändning för att invandrare och svenskar i Sandviken skulle mötas genom att göra något tillsammans, säger Eunice Vidals.

Men på köpet blev hon en inofficiell ambassadör, för både sitt gamla hemland Mexiko i Sverige, och för sitt nya hemland Sverige i Mexiko. Hon var en av Sandvikens kulturpersonligheter under många år. Lokaltidningarna rapporterade om hennes engagemang. Om uppträdanden och utställningar i diktens spår.

”En färgstark kosmopolit”, säger man i Falkenbergstrakten där Eunice Vidals numera verkar.

Men i dagarna befinner hon sig i Gävle, tillsammans med sin make och samarbetspartner, Sandvikenkonstnären Esa Toivonen.

De har ett nytt projekt på gång. Det är samma kärleksdikt. Nu som vandringsutställning och film. Paret vill sprida sitt budskap till fler. Och de vill börja i Gästrikland, där kärleksdikten ursprungligen kom till.

– Jag ska inte ge mig in i någon debatt om invandring, säger Eunice Vidals. Men jag tror att det är gott för alla svenskar att veta att invandrare älskar Sverige när de har bott här några år.

– Invandrare bidrar med kultur och gastronomi. De gör Sverige rikare. Men de älskar också det här landet, liksom jag gör.

Hon berättar om en spanjor hon mötte, som äntligen skulle återvända ”hem”. Var han inte lycklig? ”Joo. Men jag lämnar ju halva mitt liv här”.

Eunice Vidals och Esa Toivonen tänker stort. De tänker en spektakulär utställning i Wij i Ockelbo. Med hennes installationer och hans målningar. Det hinner inte bli klart förrän till sommaren 2017.

Toivonen tänker börja med spray på dukar i jätteformat, meddelar han.

Vidals planerar installationen ”Helig jord” som bland annat ska bestå av jord från hela landet. En idé som kräver att människor överallt skickar henne små påsar med jord från platser som betyder något för dem – och berättar varför. Det kan vara jorden där en kär släkting är begravd eller jord från skogen där någon träffade sin första pojkvän, föreställer sig Eunice Vidals.

”Snödrottningens rike” heter ett annat av hennes verk. En röd stuga kommer också att ha sin plats i vandringsutställningen.

Att den börjar på landsbygden är viktigt för konstnärerna; ”varför ska allt äga rum i städerna?”.

Varken plats eller tidpunkt är i sanningens namn helt och hållet spikat. Filmen ”Sverige – en kärleksdikt” är på förproduktionsstadiet. Men drömmen är stark. Och Eunice Vidals en person som får saker att hända.

*

Fotnot. Vi lovar att förmedla en efterlysning. Eunice Vidals söker två saknade kulturföremål. Det gäller en tavla, ett fotoporträtt av Eunice Vidals, som senast sågs i en källare i Björksätra. Det gäller framför allt en film som dokumenterar det första kulturprojektet kring kärleksdikten. Gjord av numera berömda dokumentärfilmaren Nima Sarvestani, VHS-bandet skänktes till Sandvikenpolitikern Inga Hagström (som avled 2009). Finns denna sista kopia kvar någonstans?

Mer läsning

Annons