Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Mazetti gör teaterdebut

/
  • Catherine Westling spelar rollen som Carina i Katarina Mazettis pjäs
  • Katarina Mazetti smygdebuterade för ett antal år sedan som radiodramatiker, men gör nu teaterdebut

Succéromanen "Grabben i graven bredvid" blev teater, utan Katarina Mazettis försorg. Nu är det dags för henne att debutera "på riktigt" som dramatiker.

Annons

Hon har egentligen redan smygdebuterat, men just det projektet gick förmodligen de flesta förbi.

– Min egentliga debut ägde rum med en radiomusikal baserad på en doktorsavhandling i sociologi. Det var jag ganska ensam om det året, kan jag säga, konstaterar Katarina Mazetti.

Nyskrivna "Var la jag mitt liv?" kom till efter en beställning från Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö. Den kretsar kring snart 60-åriga Carina som står i ett vägskäl i livet.

Barnen och maken har flyttat ut ur huset och hon är redo att bryta upp från allt det gamla och invanda. Men när vinden ska städas och allt gammalt damm rensas ut kommer minnena farande. Var lade hon sitt liv?

– Det är lite grand som att gå uppför en trappa i mörkret och plötsligt fattas det översta trappsteget. "Vänta nu, allting är annorlunda!", man måste börja tänka nytt, just i den åldern, säger Katarina Mazetti.

Föreställningen, som har urpremiär 30 januari, regisseras av Agneta A Forssell och Carina spelas av Catherine Westling. Den humoristiska monologen kryddas med en hel del musik som fått specialskrivna texter av Katarina Mazetti.

Lite nervös är hon över att teateräventyret vuxit till något större än hon från början förväntade sig; "Var la jag mitt liv" turnerar nämligen under våren till bland annat Trollhättan, Göteborg och Arvika. Men i grunden är hon glad över att ha tagit steget över till dramatiken.

– Det kändes hemskt roligt. Om det här nu inte blir ett totalt fiasko så ska jag nog skriva mer dramatik. Och blir det ett fiasko så är det Regionteatern Blekinge Kronobergs fel, bara så du vet det, säger Katarina Mazetti och skrattar.

I februari kommer en ny barnbok i hennes serie om kusinerna Karlsson och just nu skriver hon en bok för vuxna som utspelas på 1970-talet, med proggrörelsen och folkmusiken som genomgående tema.

Du har ju också gjort dig känd som en orädd krönikör som hamnade i hetluften när du skrev en krönika om Sverigedemokraterna för Ica-Kuriren. Har det hätska klimatet på nätet påverkat det du skriver i offentligheten?

– Det har gjort mig argare kan man säga. Jag skriver numera för tidningen ETC, där jag bet ihop och skrev en SD-kritisk krönika för bara några veckor sedan och väntade mig samma storm - men det blev ingenting. Det var en handfull lätt irriterade kommentarer på min mejl bara.

– Det bevisade för mig att alla de här dödsstrålarna av riktigt vedervärdig lynchmobbning är taktiska och riktade mot ett mål. Just den veckan var de riktade mot Dick Harrison som skrivit om att invandringen har varit bra för Sverige.

Mer läsning

Annons