Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kattfnatt i konsten

/
  • Helena Spak, Gävle, ligger bakom kattutställningen i Galleri Sideshow.
  • Helena Spak, Gävle, ligger bakom kattutställningen i Galleri Sideshow och det här är en av hennes egna målningar.
  • Tidningspappersinspirerade katter av elever på Gefle Montessoriskola.
  • Konstnären Mehran Mahdavis mångfasetterade kattporträtt fördjupar utställningen.

Annons

Katten är ett undflyende djur. Den låter sig bäst fångas som seriefigur. När en utställning med tema katter öppnar i Gävle blir det tydligt att motivet inte är särskilt tillmötesgående.

Man möter människans föreställning om katt snarare än gestaltningar av den verkliga varelsen: Den klassiska ”ritade” katten. Den näpna katten. Den tokroliga katten. Den dansande katten.

Men att inspireras av katten som form är förstås inte fel det heller. Bäst lyckas faktiskt skoleleverna från Gefle Montessori, de har stilsäkert designat kattcollage av tidningspapper.

Både amatörer och professionella konstnärer medverkar i den här samlingsutställningen som har vernissage i dag fredag 2 oktober i Galleri Kulturkioskens mindre avdelning Sideshow. Mehran Mahdavi och Lisbet Leonora Haldin är namn vi känner igen, och även Helen Wennberg som brukar kalla sig Gästriklands enda kattkonstnär.

Emma Sörensen har gjort en fembent ”mutant cat” som skulptur. ”Bloggkatter i stadsdjungeln” av Henna Loikkanen är typisk för hur kattfiguren används för att skämta om mänskliga relationer och egenheter. Mehran Mahdavi står för utställningens mest mångfasetterade kissemissporträtt.

Initiativtagare till det hela är Gävlebon Helena Spak som själv medverkar med flera kattmålningar. Hon har ett syfte – att samla in pengar till Gefle katthem som ska få hälften av eventuella inkomster från sålda tavlor.

Jag undrar försiktigt om inte insamlingar för flyktingar känns viktigare just nu.

Helena Spak ser dock ingen motsättning:

– Allting behövs ju. Jag skänkte själv hundra kronor till flyktingbarn i Nepal nyss fast jag inte har råd.

– Jag tycker om katter och jag tycker katthemmet gör en bra grej. Och det är ett kul tema att ställa ut på också även om det inte blir så mycket pengar.

Utställningen ”Katter!” visas till 16 oktober.

Mer läsning

Annons