Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaxig författare i topp

Annons

1. (ny) Nawal El Saadawi
Kaxig 80-årig aktivist och feminist. Den egyptiska författaren Nawal El Saadawi har flera gånger blivit nominerad till Nobelpriset – utan att nå ända fram. Men Dagermanjuryn slår till. De brukar som bekant veta bäst. Att Nawal El Saadawi vinner Stig Dagermanpriset för 2012 var ett glatt besked. Och Svenska Akademien kan se det som en fingervisning. Här på kultursidan tipsade vi förresten redan 1999 om hennes självbiografi ”Daughter of Isis” som en av årets bästa böcker.

2. ( ny) Jessica Gedin
Välformulerad, gravt allmänbildad litteraturskribent – och smartaste spanaren vilket inte vill säga lite. Efterträder Daniel Sjölin som programledare för SVT:s litteraturprogram ”Babel”. Just precis den vi önskade oss. ”Jag kommer att vara den här vikarien till en början som alla vill kasta sudd på”, säger Jessica Gedin. Nejdå, i så fall papperstussar ur dåliga deckare.

3. (ny) Kajsa Ravin
Ny kultur- och fritidschef välkomnas till Gävle. Fast välkommen ombord vägrar vi säga. Hon ska inte behöva bli sjösjuk genast. Kajsa Ravin har flyttat in i Mats Öströms rum och börjar förhoppningsvis med att städa ut hans efterlämnade gungfly till visionsdokument.

4. (ny) Teatervåren
En kort och intensiv period väntar. Gävle teater har presenterat sitt vårprogram med hela 25 arrangemang (av varierande tyngd, ska sägas). Men allt ska hinnas med på tre månader. Sen är det över. Tänk om scenkonsten slapp vara så säsongsberoende, den har ju redan inomhushall.

5. (ny) 100-åring som inte försvann
Gävle Symfoniorkester inledde sitt jubileumsår med ljuva stämmor, humor och schwung i en galakonsert på trettonsdagsaftonen. Det kunde inte ha börjat bättre, konstaterade vår recensent.

Hedersomnämnande: Entusiastiska bokläsare. Knappt har vi publicerat recensionerna innan läshungriga bekanta kommer och rycker i våra tummade exemplar och vill låna. Det får de så gärna.

Runner-up: Benkefejden. Högerkrafterna mönstrar sina kulturtrupper. Skrämmande. Men en debatt som trots allt måste tas.

Ut från listan: Nebulosanatt (1), Lokala julpaket (2), Lucköppning (3), Vuxenkalendrar (4), Ideella KulturAlliansen (5).

Mer läsning

Annons