Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaxiga Palovaara

/
  • Porträtt i fokus när Angelika Palovaara ställer ut i Hofors.
  • Porträtt i fokus när Angelika Palovaara ställer ut i Hofors.

You talkin' to me? Jag tänker på scenen när Robert De Niro i “Taxi driver” övar kaxiga repliker i spegeln när jag ser Angelika Palovaaras nya målningar på Galleri BGB i Hofors. Hennes porträtt har blickar som man inte jävlas med. You talkin' to me? Nej då, jag tittar bara lite.

Annons

Palovaaras måleri med popkonstkänsla känns igen. Det är som om hon, en efter en, har dragit människorna i hennes verk från ett svettigt dansgolv och bett dem stå modell. Stämningen påminner om den i den gångna julhelgens SVT-serie ”Viva hate”, skriven av Peter Birro. Ungt, argt och charmigt.

Någon blöder näsblod, som rinner ut till bokstäverna ”no future”. En annan har utsmetat läppstift – eller är det blod? Flera av dem föreställer man sig lätt målade på en betongvägg.

”Fett less” är en bra titel på ett självporträtt.

Ansikte efter ansikte som möter en blir aningen monotont, därför är det bra att Angelika Palovaara har lagt en av målningarna åt fel håll för att skapa variation bland porträtten.

Angelika Palovaara ska för övrigt ta med sig de osålda verken till en utställning i Berlin. Är intresset i Hofors för stort, får hon väl helt enkelt leta upp ett nytt dansgolv med modeller.

Mer läsning

Annons