Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Khemiri tar sig an ”De apatiska”

/
  • Skriver ny dramatik. ”Apatiska för nybörjare” heter Jonas Hassen Khemiris nya pjäs, som har premiär på Folkteatern i Göteborg 17 september.

Jonas Hassen Khemiri gillar att ta sig an uppdrag som känns omöjliga att genomföra.

Annons

Det var därför han tackade ja när Folkteatern i Göteborg bad honom att dramatisera Gellert Tamas uppmärksammade reportagebok ”De apatiska”. Slutresultatet har dock blivit något helt annat, något eget och högst Khemiriskt.

– Jag har en otrolig respekt för Gellerts bok, men skulle man försöka göra en direkt dramatisering av den skulle det bli en 28 timmar lång pjäs, säger Jonas Hassen Khemiri, och man kan nästan höra hans leende genom telefonluren.

I ”Apatiska för nybörjare” fokuserar han inte så mycket på barnen i sig, utan snarare på hur de används av olika politiska intressen.

– Manipulationer och myter är centrala frågeställningar, säger han.

Khemiri har även intresserat sig för människans drift att hitta syndabockar; vi vill gärna förse någon med djävulshorn, må det vara föräldrar, politiker eller tjänstemän.

– Att lägga över skulden friar oss, som kollektiv, som befolkning, nation. Skulden glider genom hela föreställningen som en skugga, eller som en stafettpinne som bollas vidare och i slutändan står man förhoppningsvis i en situation där man frågar sig om sin egen roll i det som har hänt, och som fortsätter att hända.

Hans förhoppning är inte att finna en enkel förklaring på vem som bär skulden, utan snarare att väcka fler frågor.

– Vill man ha ett svar på vem som bär skulden ska man läsa boken, pjäsen är förhoppningsvis något helt annat och någonting mycket mer förvirrande, säger han.

”Apatiska för nybörjare” inleder hösten på Folkteatern i Göteborg. Pjäsen regisseras av Nina Wester som tidigare satt upp Khemiris ”Vi som är hundra”.

Lisa Boda/TT Spektra

Mer läsning

Annons